Няма опасност за промяна в радиоактивния фонМинистърът на енергетиката Росен

...
Няма опасност за промяна в радиоактивния фонМинистърът на енергетиката Росен
Коментари Харесай

Росен Христов: Блок 6 на АЕЦ Козлодуй е спрян заради технически проблем

Няма заплаха за смяна в радиоактивния декор

Министърът на енергетиката Росен Христов, дружно с зам.-министърът на енергетиката и шефът на БЕХ посетиха през днешния ден АЕЦ " Козлодуй “. Причина е техническият проблем, поради който беше спрян блок 6 след ремонта.

Техническият проблем е отвън нуклеарната част, тъй че реакторът е в естествен режим и няма никаква заплаха за смяна в радиоактивния декор, увери на конференция министър Христов, предаде .

" След извършени доста проби, другите хипотези за повода за приключването на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена догадка - всички разбори сочат към механически проблем, който сега се отстранява. Става въпрос за уплътнения, които сега се заменят ", сподели Христов и посочи, че за първи път се среща сходен проблем, тъй като уплътненията са нови и заменени и сега се разглобяват и се поставят нови уплътнения.

Очаква се в границите на няколко дни да стартират новите процедури по тестване и стартиране на блок 6 и процесът да завърши до края на седмицата. Причината за казуса се проучва и до момента в който той не се в профил, блокът няма да бъде пускан.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР