Няма огромен проблем, по-скоро проява на незрялостта ни. Това заяви

...
Няма огромен проблем, по-скоро проява на незрялостта ни. Това заяви
Коментари Харесай

Компанията-инвеститор: Няма проблем със завода за електромобили, представен от Кирил Петков

Няма голям проблем, по-скоро демонстрация на незрялостта ни. Това съобщи един от двамата представители на " Некст.е.ГО България “ АД арх. Любомир Станиславов поради новината, че.

" Има ежедневни известия за сходни акции на съвсем всички производители, започвайки от най-големите - " Фолксваген " и " Тесла ". Това известие касае извънредно лимитирано количество коли, защото този интервал съответствува с началото на коронавирус рецесията. Говорим за не повече от 150 автомобила. Това в Германия не е вест. Дори част от хората, които аз попитах, не бяха осведомени, че има такава акция. Не е нещо ужасно. Отделно, това е остаряла трансформация, която сега не е в произвеждане. Това е нещо, което в България се преувеличава ", разяснява арх. Станиславов пред.

Припомняме, че на 5-ти август министърът на стопанската система, който до дни евентуално ще е министър председател н България, връчи предпочитан документ на компанията " Некст.е.ГО България “ АД за плана " Изграждане и ръководство на новаторски цех за произвеждане на електрически коли e.GO в гр. Ловеч “. Той планува основаване на новаторски цех за електрически автомобили на база правилата на Индустрия 4.0 за създаване, инженеринг, индустриализация, изпитване, произвеждане, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни транспортни средства и елементи за частна и комерсиална приложимост.

Дружеството е основано на 2-ри юли тази година, с капитал 50 000 лв.. Акционери в него са " Некст.е.Го Мобайл “ съдебна експертиза – Германия и " Адванс Пропъртис " ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Един от двамата представители на новосъздаденото сдружение е арх. Любомир Станиславов. го потърси за изявление, в което да опише за темповете, с които се развива първият у нас план за произвеждане на електрически коли.



Г-н Станиславов, излезе вест в немското профилирано издание automobilwoche.de, че E.Go имат голям проблем и би трябвало да изтеглят създадените си транспортни средства от юни 2019 до юни 2020 година. Как ще я коментирате или е по-скоро подправена вест?

Първо, аз не съм представител на немската компания. Така че не знам дали е редно да разясня, само че ще си разреша да кажа, че никакъв голям проблем няма. Тук по-скоро се демонстрира нашата незрялост. Има ежедневни известия за сходни акции на съвсем всички производители, започвайки от най-големите - " Фолксваген " и " Тесла ". Това известие касае извънредно лимитирано количество коли, защото този интервал съответствува с началото на коронавирус рецесията. Говорим за не повече от 150 автомобила. Това в Германия не е вест. Дори част от хората, които аз попитах, не бяха осведомени, че има такава акция. Не е нещо ужасно. Отделно, това е остаряла трансформация, която сега не е в произвеждане. В момента се създава версия 10 на E.Go Life, а се приготвя за идната година да се появи нов модел - версия 11, който ще се назовава E.Go Life 70 с усъвършенствани качествени параметри. Тъй че това е нещо, което в България се преувеличава.

Как върви подготовката на бъдещия цех за електрически коли?

Подготовката върви с цялостна пара. В момента планът е в градоустройствена процедура, защото се основава напълно нова индустриална зона в град Ловеч, с големи размери - повърхност от съвсем 1400 декара, в част от която ще бъде автомобилният цех. Процедурата минава през разнообразни инстанции. В момента е в кадастъра. Очакваме другата седмица да излезе от там. Има ежедневни срещи и диалози както с немските ни сътрудници и вложители, по този начин и с българските институции - община Ловеч, кадастъра в Ловеч, Регионална инспекция за опазване на околната среда, НКЖИ. Сложен и огромен план е и изисква доста съгласувателни писма. Това е и повода пред погледа на някои хора да наподобява постепенно. Всъщност, съгласно мен, нещата се случват тъкмо както са планувани. Няма никаква смяна в нашия проект да създадем първа копка на завода при започване на новия строителен сезон, началото на март месец.

Какво тъкмо ще се прави със постройката - нали новосъздаденото сдружение ще употребява базата на цех " Балкан "?

Отговорът е и да, и не. Новосъздаденото сдружение ще употребява към 200 декара от територията на цех " Балкан ", който сега посредством този градоустройствен проект трансформираме в индустриална зона " Балкан ". Това обаче са 200 декара и там няма нищо. Всичко ще бъде новоизградено. Разбира се, има инфраструктура - пътища, улици и т. н., само че няма да се употребяват остарели здания, халета и други мощности на самия цех. Той даже и сега действа.

Тоест, стартирате го на зелена поляна?

Точно по този начин, британският термин е " green field ". Нещо повече, този цех има всички шансове да бъде един от най-модерните фабрики за коли в Европа изобщо. Много дълъг е диалогът да обясня за какво, само че ще се опитаме да създадем първия цех за коли в Европа, който на практика ще създава на място силата, която ще използва.

Със слънчеви панели на покрива ли?

Не единствено. Много други технологии. Част от плана е така наречен състейнабилити проджект , който сега е в ход и се разисква всекидневно с нашите сътрудници в Германия. Надявам се доста скоро да можем напълно в детайли да ви разкажем какви са тези новости и ограничения, които ние сме подхванали. Да, несъмнено, панелите на покрива са едно от нещата, само че надалеч не всичко.



Теренът, върху който ще строите завода, ще е платен или нает?

Всичко ще бъде благосъстоятелност на новото сдружение. То сега не може още да закупи терена, защото, с цел да го закупи, би трябвало първо да бъде основан. Именно по тази причина се създава градоустройственият план. И това, имайте поради, е едно от най-бързите развития. Ние сме взели участие и правили доста други сходни планове в България. Мога да ви кажа, че от време на време тези процедури лишават година, година и половина, от време на време и повече. Не считам, че на този стадий има каквото и да е закъснение.

Дали получавате цялостно подпомагане от органите на властта - локална и централна, поради че компанията ви получи предпочитан документ по Закона за поощряване на вложенията?

За да бъда почтен, към момента не сме усетили резултата от документа, само че не мога да кажа, че не получаваме подпомагане от институциите. Напротив, това, от което съм прелестно сюрпризиран, е срещам доста хора, въодушевени от един подобен план в България.

А базата, която обособявате, чия е?

Теренът, на който ще бъде издигнат заводът, ще бъде закупен от цех " Балкан ". Това, което може би основава някакво комплициране, е, че цех " Балкан " е ситуиран на територия от към 1360 декара, които в този момент се трансформират в индустриална зона. От тях самият цех употребява към 200-260 декара най-много. Останалото е територия, която още през 80-те години е била планувана за бъдещо уголемение, само че то не се е случило.

Объркването е от това, че в имотния указател е малко комплицирано посочена собствеността сред сдруженията " Балкан ", " Балканвело " и " Адванс Пропъртис "?

Не. Няма такова нещо. Мисля, че още другата седмица кадастърът ще нанесе измененията, които сме подготвили и там ще бъде видно към този момент кой е теренът на новия цех напълно публично.



Архитектите работят ли по постройката, по какъв начин ще наподобява тя?

Проектът е съвсем подготвен. Паралелно с всичко друго, се създава и самата постройка. Шанс е, че аз също съм проектант, повеждам и този екип. В момента активността е в напреднала фаза. Всички световни решения, които е трябвало да бъдат взети по отношение на вида структура - осите, другите елементи на завода, са към този момент взети. Сега се работи по доста фини елементи. Ще имаме подготвеност скоро след довеждане докрай на градоустройствената процедура и трансфер на земята да входираме в община Ловеч и плана за построяването на завода, с цел да може при започване на новия строителен сезон да създадем първа копка. В момента работим по нови, обновени визуализации, защото в това време заводът беше изменен, уголемен. Появиха се нови функционалности. Крайният резултат ще бъде нещо доста по-впечатляващо и огромно от това, което към този момент сме показвали. Окончателните визуализации ще можем да покажем при започване на другата година, защото има елементи, които се прецизират.

Капиталът на сдружението е структуриран в съответствие 50.002% за „ Некст.е.ГО Мобайл “ съдебна експертиза и 49,998 % за „ Адванс Пропъртис “ ООД, на процедура кой с какво взе участие?

Точно с това, което вие казахте. Това се отнася във всяко отношение.

Питането ми е дали някой от акционерите ще взе участие повече с парцели, в сравнение с другия, който би могъл да предложи различен потенциал?

Новото сдружение ще закупи своя парцел от " Балкан " АД освен това считам, че на цена под пазарната.

Бихте ли я споделили?

Не, това е фирмена информация и не мисля, че е редно да я разгласявам.

Скоро ли ще заявите своето капиталово желание пред екоинспекцията, обектът дали ще предстои на оценка за влияние върху околната среда?

Ние сме минали този стадий още когато планът се сертифицираше. Проектът е минал през Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен. Това е едно от огромните преимущества и една от аргументите да бъде определен този терен, защото той е със статут на съществуваща индустриална зона за произвеждане на коли, мотоциклети, даже и съставни елементи от авиоиндустрията.  



Имате ли  назначен личен състав към този момент?

Не. В момента приготвяме стъпки в тази посока. Немски екип от HR-консултанти създава всички длъжностни характерности на чиновниците. Първите хора ще бъдат назначени през януари, февруари и март. Има изработен доста прецизен график в това отношение. Мога да ви кажа, че за мое благополучие не страдаме от неналичието на претенденти. Напротив, без да сме почнали дейна акция, разполагаме с може би над 450 CV-та на разнообразни хора за разнообразни позиции, които са се обърнали непринудено към нас. Поне 140 са на българи, които учат, работят или живеят в чужбина и търсят сходен план, с цел да могат да се приберат в България, с цел да се открият тук. Ние сме прелестно сюрпризирани от интереса към плана. Честно да ви кажа, не чаках, че толкоз доста хора ще се заинтересуват.  

Как се сработвате като управителен екип?

Много добре. Имаме безусловно ежедневни срещи call-ове, диалози. Не мисля, че има каквито и да е проблеми в това отношение.

Кои марки електрически коли се възнамеряват за произвеждане в Ловеч?

Заводът се прави по технологията на Next.e.GO Mobile - Германия, която е радикално друга от тази на стандартните коли. Това е нова технология, която дава опция заводът да бъде доста по-ефективен. С други думи, в Ловеч се опитваме да изградим цех, който в случай че би бил стандартен, би коствал над 1 милиарда евро, а ние ще се опитаме да създадем това за под 200 млн. евро. И това е една от най-големите нововъведения. Всъщност, най-голямото ноу-хау е в технологията на основаване на самия цех. Ще има и други компании, международно известни, които ще употребяват платформата и технологията на " Next.e.GO " за бъдещи свои модели.  

Защо е толкоз по-икономична технологията?

Това е въпрос на презентация от към 30-40 минути. Ще се опитам да обясня по-накратко. Един стандартен цех се състои от 4 съществени съставни елементи. На първо място е логистиката, където се събират всички съставни елементи и детайли, които ще бъдат вградени. След това е т.нар press shop - където се пресоват ламарините и се подготвя основаването на купето. Следва body shop-а, където се заваряват тези ламарини. След това е paint shop-а - бояджийното поделение. Накрая всичко се сглобява в крайното хале за асемблиране.

В случая с технологияата, която се създава в университета в Аахен, няма нужда от press shop, защото колата E.Go Life е с алуминиева структура. Това е така наречен пространствена рама, която преди повече от 20 години същият университет е създал в началото за скъпите модели на Audi. Тук е направена спомагателна иновация и действително този автомобил е съвсем напълно алуминиев, няма стомана. Това отстрани потребността от press shop, който е може би най-скъпата част от стандартния цех - коства нормално сред 500 и 700 милиона евро. След това върху тази алуминиева структура се инсталира една обвивка от полимери, която е идентична с външната обвивка на различен автомобил BMV it. Боята е вложена вътре в тези полимери. Така че даже да се одраска, колата остава със същия цвят. Това пък отстрани потребността от така наречен бояджийно поделение, което коства сред 300 и 500 млн. евро. Ето за какво считаме, че можем да създадем доста огромен цех с доста по-малка инвестиция. Бъдете сигурни, че всеки огромен, уважаващ себе си производител би желал по същия метод да може, вместо да харчи милиард, да похарчи 200 милиона, само че това е въпрос на технология. Тя по друг метод е създадена и решена от американския производител Tesla в заводите в Тексас и в Берлин. 

Първоначалната поръчка беше, че алуминиевата структура ще бъде създадена от компанията " Етем ", а кабелите – в Ямбол от " Язаки ". С кои други снабдители ще работите – най-важните, несъмнено?

Тепърва ще стартира план за локализиране и подкрепяне на локалните компании. Да, удостоверявам, че нашата концепция е колкото се може по-голяма част от този автомобил да бъде създадена в България, от български снабдители. Това е развой, който наложително ще включва опцията част от компаниите да бъдат подкрепени, в случай че щете даже подготвени, с цел да доближат качеството и равнището на автомобилната промишленост. Част от фирмите, които ние визираме, евентуално към момента не имат документ за доставка на съставни елементи за автомобилната промишленост. Това е развой, който занапред ще стартира и ще отнеме още много време, само че се надявам да завърши преди старта на производството.

В момента светът има съществени усложнения в автомобилостроенето, тъй като от една страна има световен недостиг на микрочипове, който нанесе удар върху автомобилната промишленост и принуди много компании да спрат работа. След това пристигна казусът с магнезия, 90% от който се добива в Китай, а там са затворили 35 от общо 50 предприятия за рандеман. Доколко е подвластно производството на електрически коли от тези материали?

Зависимо е, несъмнено. Автомобилът, който ние ще произвеждаме, е формиран от съставни елементи, които се доставят от водещите немски компании – топ 5 на най-големите снабдители в автомобилната промишленост, и топ 5 на най-големите снабдители, свързани с този автомобил - Bosh, ZDF, Continental. Така, че всички  проблеми, които се отнасят за международното автомобилостроене, се отнасят и за този план. Но тази рецесия доста постепенно и бавно стартира да отшумява. Очаква се към края на 2022 година да завърши. По-скоро аз се надявам, че България е част от решението, а не част от казуса. Сигурно съм първия външен човек, само че предишния петък посетих новата фабрика Melexis в Горубляне - София, която е за компютърни микрочипове за автомобилната промишленост. Изключително оборудване! Бих споделил, че към днешна дата това е най-модерната фабрика за произвеждане на каквото и да е в България. Предполагам, че ще бъде публично открита при започване на идната година, защото е изцяло подготвена, оборудвана. Даже част от машините работят в тестови режим. Затова споделям, че България е част от решението, а не част от казуса.

Оптимист ли сте за темповете, с които вървят процедурите и графика, който сте си начертали?

Засега всичко върви по отношение на първичния график. Ако питате мен, постоянно бих желал нещата да стават по-бързо и ще се опитам да ги форсирам доколкото е допустимо и доколкото зависи от моите сили, само че сега ние вървим съгласно в началото признатия график.

Интервю на Анита Чолакова    

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР