Няма обективни причини за повишаване на цените на храни, ток,

...
Няма обективни причини за повишаване на цените на храни, ток,
Коментари Харесай

Асен Василев: Цени скачат заради манипулации на пазара

Няма справедливи аргументи за повишение на цените на храни, ток, горива. Ако то се случва, е кратковременно и вследствие на операции на пазара и всяване на суматоха измежду популацията, против които управляващите вземат ограничения. Това сподели довечера пред бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Правителството ще употребява опциите в европейското законодателство за форсмажорни обстановки и ще забрани износа на зърно, в случай че България се окаже пред дефицит, нещо, което сега не се обрисува, тъй като страната има два пъти повече от нужното зърно, с цел да изкара до годишна продукция 2023, сподели той.

Василев посочи, че държавното управление не е забранило износа на зърно, а го забавя, като ревизира поотделно покупко-продажбите за това. Той сподели, че при неконролиран експорт и възможна неприятна рекола тази година страната може да се окаже в недостиг на зърно при рецесия за него на интернационалния пазар и тогава най-нормалната реакция на хората би била " да ни обесят на най-близкия махленски дирек ".

Василев сподели, че държавното управление към този момент е сезирало Комисията за защита на конкуренцията Комисия за защита на конкуренцията за неочакваните скокове в цените на горивата и на олиото и признаците за суматоха измежду популацията.

" Това са проведени акции за операция на пазара и всяване на суматоха ", съобщи той, акцентирайки, че в тази ситуация с горивата, за акцията стои младежката организация на ГЕРБ.

Комисия за защита на конкуренцията сега изследва кои стои зад суматохата за олиото, сподели финансовият министър. Той сподели, че чака такива операции и за цените на други артикули като да вземем за пример брашното. Той сподели, че, поради войната в Украйна, е обикновено да има инфлация, само че в границите на 10-15 на 100, а не на удвояване на цените.

Василев акцентира, че цените на електрическата енергия у нас са същите като предишния юли и ще останат такива до идващия юли. Той добави, че българите употребяват и най-евтиния в Европа бензин сега, само че не загатна нищо за приходите им.

Бюджетното подкрепяне за бизнеса, обвързвано с пандемията се завърши в края на първото полугодие. След това " няма да има подкрепяне за бизнеса, до момента в който нашата цена на газа е най-евтината в Европа ", сподели финансовият министър.

Той сподели, че страната ще се разплати с хотелиерите и други притежатели на туристически парцели, които са настанили украински бежанци, когато те отчетат фактическите си разноски.

" Ще бъде платено на база в действителност разноски - сподели той. - В момента те би трябвало да отчетат разноските пред Министерството на туризма. Може и в понеделник да стане ".

Парите за разплащането ще дойдат от буфери и някои от спестявания на другите ведомства. Очаква се част от разхода да поеме европейският бюджет.

Василев сподели, че опасността от газова рецесия не е по-голяма от тази, " която имаме от години " поради участието на страната ни в Европейски Съюз и НАТО.

Ако " Газпром " спре сегашните доставки за България, то това ще бъде решение засягащо по същия метод и Сърбия и Унгария, сподели той.

" Имаме проект за деяние, имаме метод на доставим газ в страната, който не е от " Газпром ". Да, той евентуално ще пристигна на по-висока цена ", сподели финансовият министър.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР