Няма нищо по-хубаво от добрия повод да се събереш с

...
Няма нищо по-хубаво от добрия повод да се събереш с
Коментари Харесай

Зетят е оцелял, защото се е смял... в Етрополе

Няма нищо по-хубаво от положителния мотив да се събереш с другари и близки. Етрополци са му намерили цаката и канят в града си и " свежа кръв ", а кулминационната точка на локалното гостолюбие е тъкмо Зетрополе, или Празникът на зетьовете, който се организира и този Петровден. Концерти на локалните танцови сформира и етрополките Вили Рай и Софи Маринова допълваха програмата.
Най-чаканото от пъстрото честване е зетьовото шествие, което потегля от Зольовата чешма, обрекла десетки мъже на етрополско жителство и спокойно битие с локалните тъщи. Зетят е оживял, тъй като се е смял, настояват по-младите бракувани мъже. По-опитните обаче ще дадат и други препоръки. Аз се майтапя с татко ми, че е оживял поради готварските си качества, само че надали е единствено това. На шествието на особена респект постоянно е най-младият шурей. И тази година двама прясно бракувани младежи се возеха на камионче с провeсени моркови на врата. По-голямо внимание обаче провокираха баш доайените на празника - бай Илия Пожарникаря и Евлоги Пешев. И двамата са " изгорели " по етрополки преди десетилетия, само че очите им още блестят, до момента в който приказват за половинките си. Бай Евлоги е 28-и набор и е навъртял съвсем 50-годишен брак. Взех си 17-годишна госпожица, младо гадже, но й споделих, че би трябвало да се образова, изяснява ми той. А вие, младите, в този момент

единствено се ослушвате

недоволства бай Евлоги. На камиончето, на което се возят с бай Илия, с отработени жестове с ветрило им вее друга дама с дълготраен брак - Николина Червенякова. На преносима платформа се вози и Светльо Праматаров. За поредна година някогашният герой демонстрира образно по какъв начин един етрополски шурей би трябвало да работи у дома - пере и чисти под зоркия взор на локална дама.
Мажоретният състав при СУ " Христо Ясенов " и Етрополската духова музика дадоха спомагателна тежест на честванията. Цялата колона от сегашни и бъдещи зетьове се предвожда от познати за етрополци " външни " мъже. Тази година някои от нормалните картини, изобразяващи тежестта на бракуваните, бяха носени от хубавици от танцовия състав " Балканска младост ". Да поддържат етрополските си братя по орис дойдоха зетьове от Алфатар, Мирково, Велино, Ръжено Конаре, Самоводене и Чавдар, липсваха обаче остарели познайници и нормални делегации като кукерите от Войнягово. Танцът на мъжките бели лебеди и гарванските снахи, рокерите кандидат-зетьове и група " зли тъщи " ведро крачеха в шпалира за наслада на стотиците фенове.
Заклевам се да чувам тъщата, самоуверено даде обещание група млади етрополски зетьове. Това бе и черешката на празника - комендантът на етрополското съдружие " Зольовец " Здравко Чинов ревизира цялото зетьовско войнство. А по-късно най-новите попълнения поставиха тържествена клетва да слушат родата на дамата и най-много тъщата. Церемонията изисква зетьовете да са по чорапи, изплетени тъкмо от майката на брачната половинка им. За премия има и грамоти " Златен шурей ".
И в този момент, както и преди десетилетия, мъжете, доведени от непознати места, са

звезди на вечерта

Буквално. Зетьовете имат своя си, мъжка нощ, в локален ресторант. Вечерята я заплащат бабите или съпругите. Това е времето, в което мъжете могат да се оплачат един на различен за орисията, както и да разменят предписания за сладостен фамилен живот. Тайни какво се е случило там не издават. Татко и през днешния ден хвали баба, че е оплела чорапи и без обществена клетва го изпратила в ресторанта преди години. Все отново и баба ми е довела шурей в града, дори преди официализирането на празника, та може по тази причина да е била благосклонна към избраника на щерка си. В тази връзка мятам обществено ръкавица - татко ми, идващия път и ти да се изявиш като дядо, давам обещание фотографията от шествието персонално да я направя!
Шарен и даже неуместен - подобен е обичайният мач " Завряни против доведени ", в който зетьовете мерят футболни (и не само) качества против снахи и етрополски моми. Младо гайдарче " откри " футболната драма, а медицински екипи дебнеха за нежелани произшествия. В постоянното време мачът приключи 3:3 и се стигна до наказателни дузпи. И тъй като разпоредбите в Зетрополе са разнообразни, първо всеки тим бие в личната си врата, а по-късно в противниковата. Крайното състояние май бе авансово ясно - успеха отиде при дамите. А мачът приключи с хоро.
Казват, че зетят е оживял, тъй като се е смял. В Етрополе зетьовете се смеят доста и брачният ярем, най-малко съгласно думите им, никак не бил толкоз заплашителен. И въпреки всичко, ергени, внимавайте каква вода пиете - Зольовец е магия!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР