Няма никакъв шанс за отлагане на предсрочните парламентарни избори, обясни

...
Няма никакъв шанс за отлагане на предсрочните парламентарни избори, обясни
Коментари Харесай

Избори на 2 април или удължаване живота на парламента с месец заради Великден

Няма никакъв късмет за отсрочване на предварителните парламентарни избори, изясни проф. Пламен Киров

Като че ли 2 април е най-подходящата дата за следващите избори, а 26 март не е добра, тъй като сменяме часовото време и може да се получи комплициране. Другият вид е да отидем пред урните чак след Великденските празници, което значи удължение на живота на това Народно заседание с повече от месец. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. 

„ Няма конституционно учредения за продължение на активността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията. След като и третият мандат за съставяне на държавно управление приключи без триумф, президентът през днешния ден би трябвало, след връщането на мандата от Българска социалистическа партия, да дефинира датата за изборите, да разпусне националното заседание и да назначи ново служебно държавно управление “, изясни той.
 
Според него, не трябва да се разтеглят периоди за дейностите на президента при такава политическа обстановка. Експертът посочи, че не е надалеч момента, когато член 99 от Конституцията ще бъде преразгледан и дейностите на президента ще бъдат написани не по дни, а по часове. Границите на положителния политически звук от дълго време са преминати, добави той.

Проф. Пламен Киров добави, че сега процедурата е удължена на четири месеца, т.е. всеки идващ президент можело да я разтегли като дъвка и до шест месеца или една година.

„ Единственото нещо, което може да забави разпускането на Народното събрание, е да се плануват тези два месеца, тъй че изборният ден да е в неделя, което е условие на кодекса. Вотът се организират в двумесечен период след разпускането на Народното събрание “, изясни той.

Проф. Киров обясни още, че няма никакъв късмет за отсрочване на предварителните парламентарни избори във времето и нито неналичието на хартия, нито идните великденски празници би трябвало да се употребяват като някакво опрощение.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР