Няма надежда българите да се избавят скоро от принудителното доплащане

...
Няма надежда българите да се избавят скоро от принудителното доплащане
Коментари Харесай

Българите ще продължат да доплащат половината от здравеопазването

Няма вяра българите да се избавят скоро от насилственото доплащане на здравните услуги, тъй като страната обезпечава единствено половината от сумата, нужна за опазване на здравето, съобщи през днешния ден по БНР ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Запитан дали отпадането на лимитите за посоки по клинични пътеки ще помогне да се намали доплащането от пациенти, доктор Маджаров отговори, че това ще стане, когато се доближим до Европа по дял от брутния вътрешен артикул за опазване на здравето. " Средно в Европа това са 8-10%, а в България - 4,2-4,5%, а популацията доплаща 3,5-4% ", сподели той. По думите му направленията са били причина лечебните заведения да отбягват тежките случаи, които костват скъпо, и да избират пациенти с по-леки болести. След привършване на лимитите в края на месеца лечебните заведения са били принудени да одобряват за своя сметка единствено хора, които не могат да чакат следващия месец за нови предели.

Д-р Маджаров се разгласи срещу ново затваряне на популацията поради пандемията, тъй като " по този начин единствено се изтощава стопанската система ". Според не го през лятото ще продължи да се популяризира индийският вариант на ковид, който демонстрира, че не се въздейства от по-високата температура. Но преграда може да бъде " хигиената, която в България е по-добра в сравнение с в Индия ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР