Няма категорични заключения, че прекомерната сеч е виновна за тежките

...
Няма категорични заключения, че прекомерната сеч е виновна за тежките
Коментари Харесай

Непредвидими последствия: до какво води изсичането на горите в България


Няма безапелационни изводи, че несъразмерната сеч е отговорна за тежките наводнения в Карловско. Но едно е ясно: в случай че не се ограничи изсичането на гори в цяла България, проблемите ще стават все по-сериозни, споделят специалисти.

. Институциите към момента не са безапелационни дали в региона е провеждана сериозна противозаконна сеч, която е подсилила мащаба на естественото злополучие.

" Има данни за сеч, осъществена в нарушаване с проектите, по които би трябвало да се извърши такава сеч ", съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на 12 септември. В същия ден обаче шефът на Агенцията по горите Стоян Тошев изясни пред Българска национална телевизия следното: " Проверките, които започнах в самото начало, демонстрираха, че няма противозаконна сеч ". Той въпреки всичко добави, че не може да бъде безапелационен, " тъй като има други сечища, които ще бъдат тествани ". Доколко обезлесяването и сечите са отговорни за случилото се в карловските села?

Горите са основни за регулирането на водния отток

" Няма безапелационни доказателства, че противозаконни и несъразмерни сечи са предизвикали наводненията в Карловско ", споделя пред Дойче Веле Нели Дончева от WWF. Тя обаче показва, че въпреки горите да не могат изцяло да задържат преваляванията, положението, в което те се намират, " е от основно значение за редица функционалности, които те извършват, включително за контролиране на водния отток и ограничение на ерозията, предотвратяване от свлачища и наводнения ".

" По-голямата част от горите над с. Каравелово и с. Богдан са в Натура 2000 ", споделя екологът Асен Ненов. " Това значи, че тази гора е с висока консервационна стойност, а точно, че подкрепя биоразнообразието. "

В зелено - териториите от мрежата Натура 2000. В синьо - разрешителните за сеч (над с. Каравелово и с. Богдан те са като брой най-вече в цялото Държавно горско стопанство (ДГС) Карлово). В розово - транспортните билети за дървесина. Автор на картата: Асен Ненов, по данни на ИАГ, Натура 2000, ЕКАТТЕ.

" Растенията с корените си и съпътстващите ги форми на живот развиват почвата, която, в случай че е здрава, може да поеме и задържи огромно количество вода ", изяснява Ненов. " Когато се сече на голо, почвата бива експонирана на UV лъчението на Слънцето, само че към този момент липсва и фотосинтетичната система на дърветата, която да подхранва почвения живот, т.е. почвата стартира да губи живите си компоненти - и ерозира ", добавя той. 
Редакцията предлага
Ненов акцентира, че освен противозаконната сеч е проблематична. Съвместно следствие на Грийнпийс и Environmental Investigation Agency (EIA), в което той взе участие, стига до заключението, че гори, в това число в мрежата Натура 2000, се изсичат, а материалът от тях се употребява за произвеждане на пелети. " Разкрихме, че 110-годишни дървета в Натура 2000 се изсичат за пелети и се изнасят отвън страната ", споделя Ненов. " Много от законните сечове съществено надвишават размерите кубици - има позволение за 100 кубика, а се изсичат 150 или 200 ", добавя Ненов. 

Сечите за пелети са огромен проблем

Проблемът е общоевропейски. В своето следствие по тематиката EIA пишат, че " повече от една трета от задачите на Европейски Съюз за възобновима сила се реализират посредством изгаряне на дърва "  и над 10 заводи за пелети в Румъния, България, Полша и Словакия " получават десетки хиляди цели трупи от предпазени гори ". В това число национални паркове и гори в мрежата Натура 2000. Правителствата в Европейски Съюз субсидират " с над 16 милиарда евро "  индустрията, която създава и продава пелети за горене. Затова от EIA приканват европейския парламент да отстрани изгарянето на дърва от Директивата за поощряване на потреблението на сила от възобновими източници. 

" Ако този фундаментален минус не бъде поправен, горите ще продължат да се изсичат за произвеждане на сила и Европейски Съюз няма да успее да реализира своите цели за климата и опазването на природата ", споделя Асен Ненов. Гласуването в Европейския парламент е на 13 септември. 

До една трета от дърводобива в България е противозаконен

От години WWF следи и проучва противозаконния дърводобив в България. Последният им отчет стига до заключението, че за интервала 2013-2017 година " наклонността по повод размера на противозаконния дърводобив не се трансформира и той остава в границите на една четвърт до една трета от годишния рандеман ", изяснява Нели Дончева, която управлява стратегия " Гори "  в организацията. " Освен всички отрицателни последствия върху съставените елементи на околната среда, с които горите са директно свързани - като биологично многообразие, почви, води и въздух, противозаконният дърводобив генерира и финансови загуби за страната ", споделя тя. В посочения период финансовите загуби на страната са в размер на към 150 милиона лв. годишно, пресмятат от WWF. 

Нели Дончева от WWF

Причините са повече от очевидни - " незадоволително финансиране на Изпълнителна организация по горите и районните ѝ структури, непълен експертен потенциал на контролните органи, социално-икономически фактори, беднотия на огромна част от популацията и незадоволително ангажиране с казуса от страна на правоохранителните органи ", изрежда Дончева. 

" Ако не се вземат ограничения в цяла България... "

Макар природозащитните организации да не заключават сигурно, че противозаконната и несъразмерна сеч е виновна за мащаба на водните бедствия в Карловско, то те са безапелационни, че в случай че не се вземат ограничения в цяла България, проблемите ще стават все по-сериозни. 

" При противозаконната и несъразмерна сеч се реализира спомагателен напън върху горската екосистема. Този спомагателен напън води до нарушение на салдото в екосистемата и надлежно да утежняване на качеството на услугите, които ни дават горите - включително регулирането на водния отток и предотвратяването на ерозията ", изяснява Нели Дончева от WWF. " Невъзможността на горите да реализират тези регулиращи функционалности основава предпоставки за усилване на отрицателните резултати и вреди от интензивните превалявания и други неподходящи климатични въздействия. "

" Грубата интервенция в горските системи и съпътстващото понижаване на биоразнообразието може да докара до непредвидими последици и до повишение на риска от бедствия ", споделя и Асен Ненов. " И това важи без значение дали е законна или противозаконна сечта. "
***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР