Няма как да върнем децата в училище без да има

...
Няма как да върнем децата в училище без да има
Коментари Харесай

Няма как да отворим училищата без филтър на входа, каза министър Денков

" Няма по какъв начин да върнем децата в учебно заведение без да има филтър на входа. Проблемът, е че родителите до момента нямаха подготвеност техните деца да бъдат тествани ", сподели през днешния ден пред БНР служебният министър на образованието Николай Денков. Той добави, че отваряне е допустимо и при въвеждане на така наречен " зелен документ " за учителите и всички работещи в учебните заведения. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров разяснява, че отваряне на учебните заведения може да има при понижаване на броя болни, или при намиране на щадящи проби, с които да се ревизират децата и преподавателите.

Денков оспори изнесените през вчерашния ден данни от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", че при сходно решение две трети от учителите ще изоставен. " По наши данни 36% от учителите са имунизирани, като се прибавят и преболедуваните, значи 50 на 100 са подготвени за " зелен документ ", аргументира се той.

Денков акцентира, че по какъв начин ще продължи образованието в учебните заведения зависи от отношението към ограниченията на просветителната система, родителите и децата. Той изясни, че сега върви полемика по кое време може да се мине към връщане в учебните заведения и изрази вяра, че това ще стане след по-малко от месец.

Затварянето на учебните заведения в София и още няколко области, Денков аргументира с това, че те към този момент не са били безвредно място. Подкрепи изказванието си с цифри - на 15 септември едвам 6% от всички болни са били на възраст 0-19 години, а на 30 септември те към този момент са били 12%. Освен това през последната седмица, преди затварянето, дневно са се разболявали по 500 възпитаници дневно.

Попитан какво ще се случи, в случай че съдът анулира неговата заповед, Денков уточни, че това просто ще спре он-лайн образованието, като учебните заведения останат затворени. " Те са затворени със заповед на здравния министър, в случай че и тя бъде анулирана ще изпуснем опцията да използваме " зеления документ " и оттова нататък вървим към цялостен локдаун ", изясни министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР