Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в

...
Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в
Коментари Харесай

Нинова: Партиите не може да се пазарят за мандата

Няма по какъв начин да погазим Конституцията и да сложим президента в неловката обстановка партиите да му постановат на кого да връчи третия мандат. Това сподели на брифинг водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Изявлението ѝ бе във връзка с това, че ръководителят на парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова предложи три стъпки за съставяне на държавно управление през идващите седмици - да има съвещания сред партиите отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи и решение на кой политически индивид да бъде даден третият мандат; да изработят цели за бъдещо управление; да се съветват за състава на Министерския съвет;

Според Нинова обаче сходни диалози сред партиите биха били противоконституционни и неестествени. Тя акцентира, че преди всичко за социалистите е да бъдат спазвани Конституцията и законите на България и разясни, че е в пълномощията на президента Румен Радев да реши при кого отива третият мандат. " Затова предлагаме да запазим успокоение и самообладание до петък и да изчакаме решението на президента. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще стартираме диалози с другите ", посочи водачът на Българска социалистическа партия. А в подобен случай първата задача ще бъде в седемдневен интервал да бъде излъчен претендент за министър-председател. След това ще бъдат разисквани целите и персоналният състав на предлагането за държавно управление.

Председателят на левицата акцентира още, че вместо партиите да се " пазарят " при кого да отиде мандатът, би трябвало да реализират единодушие за актуализация на бюджета. А е значимо това да се случи поради парите за актуализацията на пенсиите, за Коронавирус ограниченията, закупуването на медикаменти, средствата за Министерство на вътрешните работи и военното министерство за запазване на българската граница от мигрантска вълна. Според Нинова постигането на болшинство по тематиката във фрагментираното 46-о Народно заседание би било знак, че може да бъде реализирано единодушие и за сформиране на постоянен кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР