Няма изградена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през

...
Няма изградена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през
Коментари Харесай

Защо през пристанище Варна трудно ще се изнася украинско зърно

Няма построена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през пристанището във Варна

Това съобщи пред ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Той дефинира като "много сложна задача " износа на украинско зърно през Варна. По думите му жп линията през Молдова стига до Констанца и е в окаяно положение, т.е. от Констанца до Варна "всичко би трябвало да е на камиони ".

"Няма построена инфраструктура първо за транспорта на зърното по суша от Украйна до Варна. Преди Варна е Констанца – 10 пъти по-голямо пристанище с инфраструктура, която дава отговор на условията. Ние нямаме построена инфраструктура за реекспорт. Това зърно би трябвало да се запази за известно време тук, да се постави в бази, по-късно да се товари. Пристанище Констанца има такава инфраструктура за към 3 милиона тона. ПристанищеВарна е за към 200 хиляди тона, което не доближава и при износа на нашата създадена продукция ", разясни Костадинов.

Опашките на пристанището през лятото са километрични, подредени с камиони, разказа обстановката той, като я назова "трудна битка ".

Ако пристанището се натовари в допълнение с реекпорт, това ще е пагубно за нашия експорт, акцентира Костадин Костадинов.

"Отделно може да съкруши и нашата цена, българската, която няма да дава отговор на тези условия, тъй като оттова ще пристигна вероятно по-евтина пшеница. "

Нашето пристанище е построено за експорт, а не за реекспорт, посочи той.

"Представете си 1000 камиона да пътуват от Украйна до Варна и да се наредят на опашка пред пристанището. "

Няма механически трудности зърното, което идва от Украйна, да се товари на ПристанищеВарна. Въпросът е дали е рентабилно, разяснява пред БНР инж. Дойчин Ников, Клъстер "Черноморска икономическа зона ".

Като главен проблем той открои наземната логистика до България. Железопътният превоз би прекосявал през 13 гранични пункта, европейската инфраструктура не е готова за такива огромни транспорти, добави Ников.

По думите му преди войната Украйна е изнасяла 6 милиона тона зърно през пристанища, а в този момент всичко е блокирано.

"Опитите за намеса, транспорт към Варна, за мен са малко нереални ", означи Дойчив Ников.

В Констанца има построени оперативни и високоефективни мощности, ние нямаме съвременни такива, акцентира Дойчин Ников.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР