Няма холивудски филм за Коледа без целувка под на пръв

...
Няма холивудски филм за Коледа без целувка под на пръв
Коментари Харесай

Знаете ли от къде идва "целувката по имела"?

Няма холивудски филм за Коледа без целувка под на пръв взор неугледните клончета на имела. Да си призная, тази традиция постоянно ми се е коствала безпределно симпатична и сантиментална, написа Гергана Лабова от Gnezdoto.
Как обаче се е стигнало до това, че един токсичен бурен се е трансформирал в знак на обич и доброжелателство? Да се разходим обратно във времето, с цел да проверим...

Англо-саксонските племена описват забавна история. Богинята на хубостта, любовта и плодородието, Фреа, имала си -Балдр, богът на лятното слънце. Той сънувал, че скоро ще уме, а дружно с него - и животът на ЗемятаФреа помолила въздуха, водата, огъня, земята, всяко живо създание и всяко растение да не нараняват сина й. Забравила обаче за имела, " който не бил нито на земята, нито във въздуха, а се увивал към клоните на ябълката и дъба ". Локи, богът на злото, се сетил за това, направил стрела, дал я на слепия господ на зимата и той умъртвил Балдр. Три дни всички се опитвали да съживят бога на слънцето. Накрая Фрея съумяла, а сълзите й, проляти за сина й, се трансформирали в дребни бели топченца, които украсили клоните на имела. Когато Балдр се съживил, от наслада Фреа целувала всеки, който минел под дървото с увития в клоните му имел. Оттогава се счита, че който застане под растението, нищо неприятно не може да му се случи...

Според друидите (мистериозните келтски заклинатели) имелът имал лечебни свойства, можел да служи като протовоотрова, оказвал позитивно въздействие върху плодородието и гонел магиите. Бил и мощен афродизиак.

За друидите имелът бил и знак на мира и благоденствието. Древните жреци режели имела, който се оплитал към корените на дърветата. Растението трябвало да бъде уловено, преди да падне на земята. Клоните му се разделяли на дребни снопчета и се раздавали на хората, които ги окачвали в домовете си като отбрана против стихии, светкавици и други несгоди. Имелът се слагал и над детската люлка, с цел да пази новороденото.

Нещо повече, когато врагове от келтските племена се срещали в гората, а над главите им имало имел, те трябвало да смъкват оръжията и да афишират помирение за целия идващ ден.

В последна сметка обаче се оказва, че обичаят с целувката под имела като " проклинание " за щастлива обич идва от Древна Гърция. Ритуалът се изпълнявал на празници и сватби като заричане за сватба и дълъг и ярък живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР