Няма доказани случаи на грип до момента. Със захлаждането на

...
Няма доказани случаи на грип до момента. Със захлаждането на
Коментари Харесай

През ноември очакват първите случаи на грип у нас, през януари - пик на вълната

Няма потвърдени случаи на грип досега. Със захлаждането на времето още през ноември евентуално ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има покачване. Пикът ще е през януари или февруари. Вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, тъй като имунитетът отслабна. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

По думите ѝ има покачване на острите респираторни болести, породени от редица други вируси. " Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е вид А, H3N2, той е включен във имунизацията и господства от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват внезапно. Има и обща изнемощялост с болки по тялото. По същия метод може да се стартира и коронавирус ", изясни проф. Христова.

Тя прикани към имунизация. " Не се чака огромна коронавирус вълна. Не можем да предвидим дали вирусът няма да мутира още веднъж. Разработва се ваксина за коронавирус и грип, само че няма да е подготвена за този сезон. Сега в един и същи ден можем да се имунизираме и за двете. Рисковата група са възрастни над 65 година, също и младежи с хронични болести. Намаляват хората, които не са се срещали с вируса. Ковид ще господства над грипа ", счита тя. И добави, че маската защищава на 90%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР