Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

Данни за замърсяване в българската акватория на Черно море към 20 юли

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според сателитните изображения от през вчерашния ден няма замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Няма и терзания, свързани със зоните за къпане по Черноморието.

Министерството обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция “ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда следят ежеседмично положението на морските води, в това число в трите спомагателни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

И съгласно данните от регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Министерство на околната среда и водите прави мониторинг и осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Научноизследователският транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъде употребен за осъществяването на мониторинг за чистотата на морската вода по българското Черноморие. Проби ще се вземат от най-северната до най-южната точка. Това сподели през вчерашния ден в Бургас ректорът на Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. доктор в. н. Боян Медникаров от борда на изследователския транспортен съд, който бе отворен за свободни визити в бургаското пристанище.

По думите му с кораба ще бъдат взети 20 проби, като това към този момент се е случило на някои места. Проф. Медникаров уточни, че незабавно след случая с язовира в Украйна е почнало наблюдаване в българската акватория на Черно море.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР