Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ с актуални данни за водата в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от водните проби, взети на 3 юли от пунктовете в Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не демонстрират превишения на нормите. Прогнозата до 17 юли за северозападната част на Черно море е удобна и демонстрира, че евентуалните замърсителите циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Според данните, няма терзания за зоните за къпане по българското Черноморие. 

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се следят на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води също към този момент не се вижда.

Няма безусловно нищо притеснително по отношение на чистотата на нашето море. Не се следи даже и минимално покачване на индикаторите, които изследваме от време на време. Това сподели на конференция в курорта " Слънчев бряг " по-рано през днешния ден Радина Огнянова, началник на лаборатория. Резултатите са пет пъти под горната позволена граница съгласно българското законодателство. Няма причина за безусловно никакви терзания.

Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с " Морска администрация " и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне. Министерството е и в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Министерство на околната среда и водите обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, за спокойното протичане на туристическия сезон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР