Няма да се промени животът ни, след като приемем еврото,

...
Няма да се промени животът ни, след като приемем еврото,
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Няма да се промени животът ни, след като приемем еврото

" Няма да се промени животът ни, откакто приемем еврото ", съобщи пред БНР финансистът Емил Хърсев и посочи, че единната европейска валута от дълго време се употребява за разплащане в България :

" Все по огромна част от българския импорт, огромна част от износа, цени на парцели и наеми се пресмятат в евро. Доскоро то беше преобладаваща валута, в която българите си държаха спестяванията си, смяната се дължи на негативните действителни лихви, които се получават по евро депозитите. Връщането от еврото към лв. има краткосрочни и чисто меркантилни аргументи ". 

Според него при прекосяване към еврото евентуално ще има известно повишаване на цените в България :

" Имало го е във всички страни при конвертирането на националните им валути към еврото. Просто търговците инстинктивно ще се възползват да закръглят нагоре цените. След като пазарът обаче им отговори уместно, а точно - не одобри новите цени, те още веднъж ще паднат , тъй като цените се дефинират от търсенето и предлагането на пазара ". 

Очакването на финансиста е скокът на цените да е най-малък и да продължи към месец - два , след което да се върнат към естествените от преди еврото.

Хърсев не се съгласи с коментара на американския финансист Стив Ханке, че приемането на еврото в България " мирише на машинация " и съобщи, че той не познава страната ни и без съображение е именуван " татко на валутния ръб ", защото нито една от концепциите му не е била приложена в българското законодателство за Валутния ръб.

Преходният интервал от лев към евро ще е една година , акцентира Емил Хърсев:

" Шест месеца преди датата на присъединението на страната към еврозоната всички търговци ще би трябвало да афишират цените и в двете валути, както и шест месеца след влизането в еврозоната ".

Средствата в банките автоматизирано ще бъдат конвертирани в евро в нощта против 1-ви януари в годината, в която ще се присъединим в еврозоната.

Интервюто на Людмила Железова с Емил Хърсев в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР