Няма да се прилага съкратеното съдебно производство при умишлено причиняване

...
Няма да се прилага съкратеното съдебно производство при умишлено причиняване
Коментари Харесай

Последно: Без съкратено следствие при умишлено убийство

Няма да се ползва съкратеното правосъдно произвеждане при съзнателно причиняване на гибел. Това реши дефинитивно Народното събрание, като промени на второ четене текст от Наказателно-процесуалния кодекс. " За " текста гласоподаваха 92 народни представители, " срещу " - 62 и " въздържали се " 11, с което той бе признат.

Първоначалното  Българска социалистическа партия, „ Обединени патриоти ” и „ Воля ” желаеха да няма кратко произвеждане и за породени съзнателно тежки телесни повреди. Текстът беше изменен сред четенията след предложение на ГЕРБ.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия напомни по време на дебатите, че е било реализирано единодушие на председателски съвет, а през днешния ден се предлага „ сакат “ текст. „ В обществено-политически проект това също е неверно – тъй като тежкото възприятие на некомпетентност на наказването, ще се появи отново на следващия ден във връзка на тежки телесни повреди и ще провокира от хората реакция. Вместо да дадем резистентност, след няколко месеца ще се събудим със същия този спор “, сподели Зарков.

Искрен Веселинов, от името на Вътрешна македонска революционна организация, настоя тежката телесна щета да не отпада от кръга на рестриктивния текст.

Емил Димитров, който е от гражданската квота на „ патриотите ” се обърна към Зарков с думите: „ Г-н Зарков, вие сте Крум Зарков, не сте хан Крум. Искате доживотна без подмяна, а има 10 случая за 5 години насам – единствено един е за тежка телесна щета, при която деецът се е възползвал, само че не е ясно дали е получил понижаване на присъдата ”.

Генезисът на казуса е жестокото закононарушение в Сотиря, сподели Таско Ерменков от Българска социалистическа партия. Той попита, в случай че лекарите бяха съумели да спасят живота на това момиче, щеше ли закононарушението да е по-малко.

Красимир Ципов от ГЕРБ напомни, че преди да бъде въведено бързото производстви делата се точиха по 15 години, експертизи се губеха, очевидци забравяха дадени показания, дадени в досъдебното произвеждане. „ Постигнахме ли заслужено наказване – не, не го получихме. И откакто получихме от Страсбург показания поради постепенно правораздаване и откакто по отминалост се прекратиха няколкостотин хиляди каузи, се вкараха тези текстове ”, заяви Ципов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР