Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, ако

...
Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, ако
Коментари Харесай

Ген. Запрянов: Няма да изпращаме военни в Украйна. Нито НАТО, нито кабинетът планират подобно нещо

Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, в случай че това не се наложи от война, която Русия не извърши по отношение на НАТО. Тоест – България и НАТО не са част от тази война и по никакъв метод НАТО не възнамерява изпращането на войски, нито българското държавно управление, на територията на Украйна. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA News зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов в отговор на въпроса ще изпращаме ли наши военни в Украйна.
Прочетете още
По думите му всички начинания, свързани с подготовката на украински военнослужещи, се правят отвън територията на Украйна. „ Ние, по решение на Народното събрание от 9 декември минaлата година, имаме сложена задача и можем да правим подготовка на украински лица за бойни санитари - до 60 души за една година. Предвижда се в 4 групи по 15 души да бъдат подготвени още веднъж в България, а не в Украйна ”, посочи той.

„ Това беше нечиста сделка, че ние ще изпращаме български санитари там или ще изпращаме инструктори в Украйна да образоват там. Става въпрос за образование на тези лица за бойни санитари в България, в нашата Военномилицинска академия. Министърът загатна, че ние имаме построен подобен доста супер съвременен център на международно равнище по план дружно със Съединени американски щати.  Този център е особено построен не за подготовка на санитари за Украйна. Той е построен за подготовка на наши бойни санитари, за подготовка на медицинските екипи за въздушна евакуация, които ще се готвят. Така, че военномедицинската подготовка е част от подготовката на българските въоръжени сили. Но има потенциал центърът да образова и украински лица за бойни санитари ”. акцентира зам.-министър Запрянов.

На въпрос ще отидем ли към непосредствено даване на помощ за Украйна или ще продължи и тази скица с медиаторите той акцентира: „ По отношение на даването на помощ на Украйна ще продължим без медиатори. Такова е желанието. Когато украинската страна желае да закупи от България несъмнено съоръжение, то да бъде осъществявано без медиатор от нашата страна по отношение на украинската страна, защото медиаторите оскъпяват продукцията, т.е. подвигат цената. И това не е преференциално за украинската страна. Обикновено специалистите споделят, че сред 20% и 40% е оскъпяването. А някои настояват, че и повече може да бъде, само че това не е преференциално.  Нашата концепция е да реализираме това подкрепяне, само че то желая да отбележа, че то не е безплатно.  Т.е. към този момент за първия пакет помощ, която сме изпратили, имаме легитимност и към този момент сме декларирали възобновяване на избрани суми по европейските правила от Европейски Съюз. И когато става въпрос за присъединението към самодейността на Европейски Съюз, отново търсим стопански интерес за България ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР