Няма да има период, в който теренът на Националното хранилище

...
Няма да има период, в който теренът на Националното хранилище
Коментари Харесай

ДП РАО представи ландшафтноустройствен проект за площадка „Радиана“ край Козлодуй

Няма да има интервал, в който теренът на Националното вместилище за погребение на радиоактивни боклуци да остане без растително покритие след въвеждането му в употреба (НХ РАО).
Това стана ясно по време на втората работна среща по плана за рекултивация и ландшафтно устройство на зелените площи на територията на площадка „ Радиана “. Станаха ясни и уговорките, и периодите за надзор по поддръжката на към този момент затревения терен – косенето на растителността, което по проект е планувано като противопожарна мярка, както и дейностите по подхранването на почвата след биологичната рекултивация. В хода на огромното строителство на Националното вместилище, предопределено за модифицирани и обезопасени радиоактивни боклуци, генерирани на територията на България, и в сходство с плана, все още са изкопани към 1 милион кубически метра земни маси. Част от това количество се оползотворява за льосоциментната възглавница под клетките за погребение. Значителна част от изкопаната земна маса се съхранява на площадката за бъдещо потребление при затваряне на хранилището.
Комплексната планова разработка за терена включва техническа и биологична рекултивация на площите по време на употреба и затваряне на НХ РАО и ландшафтноустройствен план на зелените площи на територията на хранилището (46,6 хектара), които ще се извършват на два стадия – по време на експлоатационния интервал и след интервала на затваряне. Направен е нужният баланс за обезпечаване на хумусна почва за интервала и на двата стадия.
„ Само след първата година след разстилане на хумусната почва почвената микрофлора се възвръща “, безапелационна е проф. Росица Петрова, член на плановия екип и експерт по хумусно вещество. Дейностите по поддръжката на затревения терен ще се извършват в продължение на три години след затваряне на хранилището.
Реализирането на плана ще способства за приобщаване на новата структурна единица към съществуващия местен ландшафт, който ще бъде изменен, само че няма да се промени главният му вид. Предвидените за засаждане тревна, дървесна и храстова растителност ще допринесат за възобновяване на естествената екосистема. В хода на създаването планът се съветва със експерти – орнитолози, биолози, лесоинженери и други, чиито рекомендации по ръководство на околната среда са ориентирани към устойчивото развиване на екосистемата и респективно – биоразнообразието в региона.
.......................................
В Националното вместилище за радиоактивни боклуци на площадка „ Радиана” ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци. Няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен вид с потенциал от 19 хиляди стоманобетонни контейнери с радиоактивни боклуци. Съоръжението ще се състои от 66 стоманобетонни структури (клетки), разпределени в три платформи за погребение. Планирано е хранилището да бъде в употреба и последователно да се запълва в продължение на 60 години, след което се планува то да бъде затворено. През целия интервал на употреба и в идващите 300 години оборудването ще е обект на непрекъснат надзор от страна на оторизираните органи. Националното вместилище ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа от този вид.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР