Няма да има ограничения при приема и лечението на деца

...
Няма да има ограничения при приема и лечението на деца
Коментари Харесай

Без лимити в педиатричната болница, реши НЗОК

Няма да има ограничавания при приема и лекуването на деца в профилираната педиатрична болница в София. Това взеха решение членовете на Надзорния съвет на НЗОК, заяви БНР.
Отпадат и лимитите при проучване с РЕТ скенер и нуклеарно магнитен резонанс (ЯМР) за онкоболни. Досега това проучване се правеше със характерен изотоп, който липсва от края на април.
Ограниченията за брой кревати по клиники в детската болница " Проф. доктор Иван Митев " също отпада. Припомняме, това бе една от аргументите, поради които преди седмица медиците стачкуваха и упорстваха за увеличение на цените на клиничните пътеки.
Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева изясни, че няма да се управлява броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, признато в педиатрията. Може да се лекува от екипа на педиатричната болница в необятен аспект, без значение в коя клиника и в кое поделение работи съответният експерт. Ако има проблем със заплащането на активността и избраните от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и предели, ръководителят на лечебното заведение може да съобщи нужда от увеличение на тези стойности и параметри, посочи Начева.
Промяната на цените на клиничните пътеки се чака да стане след среща с Българския лекарски съюз идната седмица. Предстои да се отделят 50 милиона лв. от запаса на Касата.
От здравното ведомство твърдят, че до три месеца ще намерят вид за обезпечаване на изчезналия изотоп за характерно проучване за доказване на метастази при онкоболни. Дотогава болните ще се изследват със спецскенер или ядреномагнитен резонанс без ограничаване.
Министерството търси и различен търговец за импорт на изчезналия изотоп.
По думите на Начева Касата ще поддържа финансирането лекуване на онкоболни лица, когато се постанова това характерно проучване, и всички способи на високотехнологично лекуване, които са свързани с него.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР