Няма да има детски надбавки за всички деца догодина. Парите,

...
Няма да има детски надбавки за всички деца догодина. Парите,
Коментари Харесай

ГЕРБ се отмятат от идеята за детски надбавки за всички


Няма да има детски надбавки за всички деца следващата година. Парите, планувани за този тип помощ, ще се пренасочат за в допълнение възнаграждение в Министерство на вътрешните работи и бонуси за лекарите. Това излиза наяве от промени в плана за бюджета, импортирани сред първо и второ четене от групата на ГЕРБ, отпред с Менда Стоянова и Даниела Дариткова. Става въпрос за 205 милиона лв..

Промяната се прави след поредност от експертни рецензии, че не е добре всички деца у нас да взимат надбавки, даже в рецесията.

В претекстовете към новите текстове се споделя: " При необятното публично разискване на предлагането за отпадане на подоходния аршин при погашение на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният мотив е, че мярката не е фокусирана към фамилии с по-ниски приходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на фамилии с по-високи приходи дефинираха мярката като засегнатост към тях и като антисоциална политика ".

Разчетите на финансовото министерство сочат, че през 2020 година надбавки получават към 570 000 деца от общо 1 250 000. Разширяването на помощта за към 680 000 деца щеше да коства в допълнение на бюджета 390 млн. лева за 2021 година Сега ГЕРБ предлага бюджетът да спести част от средствата – 205 млн. лева, като в същото време вдигне размера на надбавките и месечния приход на фамилиите, които към този момент получават такива.

За едно дете в фамилията тя ще стане 50 лева от началото на 2021 година, при 40 лева до момента. За семейство с две деца заплащането става 110 лева при 90 лева сега. Семейните помощи за три деца ще набъбнат от 135 лева на 165 лева, за четири - от 145 лева ще станат 185 лева и т. н.

Завишава се и приходът за приемане на детските. Пълният размер на добавките ще получават фамилии, в които приходите на човек са до 510 лева (при 410 лева в момента), гласи предлагането. 80% от помощта пък ще се поставя при формален приход сред 510 лева и 650 лева на човек (410 - 510 лева сега).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР