Няма да гласуваме за предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за преговорите

...
Няма да гласуваме за предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за преговорите
Коментари Харесай

В Северна Македония няма съгласие по резолюцията за преговорите с България

Няма да гласуваме за препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за договарянията с България, в случай че името на страната остане изписано по метода, в който е импортиран текстът, съобщи министър председателят на районен съд Македония Зоран Заев.

„ Тук не става въпрос за демонстрация напук или за прищявки. Става въпрос за правила, за Конституцията. Неприемливо е министър председателят, ръководещото болшинство и институциите да гласоподават в несъгласие с Конституцията. Това изпраща сигнал, че дерогираме цялата система ”, сподели той в отговор на журналистически въпрос и акцентира, че Конституцията би трябвало да се съблюдава.

Според Заев значимото е, че има единодушие по същността и наличието на резолюцията.

Правителството и ръководещото болшинство съставляват в същото време държавната система и не е възможно да одобряват нещо, което опонира на Конституцията или на Закона за одобрение на Преспанския контракт, сподели той.

Премиерът заяви, че са водени диалози с най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за намиране на решение. Заключението било, че процесът би трябвало да продължи, само че разискванията би трябвало да бъдат в сходство с Конституцията.

„ Ние ще подкрепим текста, препоръчан от ВМРО-ДПМНЕ, само че чакаме еластичност от тяхна страна, с цел да не изпадаме в обстановка, при която институциите да бъдат принудени да нарушават Конституцията ”, съобщи Зоран Заев.

БГНЕС напомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски разгласи текст на план на резолюция по отношение на договарянията с България. Целта ѝ е да очертае така наречен червени линии, с които да се преценяват договарящите, в случай че текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ ”. Подчертават се „ автохтонността на македонския народ и неговите историческа, езикова и религиозна последователност ”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева последователност, както и македонската еднаквост, която „ води своята легитимност от многовековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, групова последователност, почитание към обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност на избрана географска и историческа територия ”.

Коалиционният сътрудник на ръководещите Демократичен съюз за интеграция (ДС) разгласи, че този развой би трябвало да стартира от нулата, всички партии дружно да реализират консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа мощ.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че е належащо да бъде реализиран политически консенсус сред политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с " алените линии " за договарянията с България.

Премиерът Заев съобщи предходната седмица, че СДСМ поддържа наличието на препоръчаната резолюция по отношение на македонската еднаквост и език, само че не може да одобри текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това провокира недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която упрекна ръководещите, че разединяват страната.
" Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със наличието на резолюцията, за жалост отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи диалози с България ", се споделя в позицията на опозиционната партия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР