Няма да бъде наложен мораториум върху новите лечебни заведения и

...
Няма да бъде наложен мораториум върху новите лечебни заведения и
Коментари Харесай

Без мораториум върху новите лечебни заведения през 2024 г.

Няма да бъде натрапен мораториум върху новите лечебни заведения и нови действия през 2024 година Това взеха решение народните представители при гласуването на Закона за бюджета на НЗОК за 2024 година на второ четене.

Отхвърлени бяха и предложенията шефът на НЗОК да организира централизирани търгове за медикаменти до подписване на рамкови съглашения, както и от 1 март 2024 година Министерският съвет да дефинира шефа на НЗОК за Централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “ за лекарствените артикули.

Въпреки упованията, депутатите одобриха дефинитивно ЗБНЗОК съвсем без диспути. 

Депутатите взеха решение още, че за разработване на тотални зъбни протези за лица над 65-годишна възраст ще бъдат отпуснати 3 млн. лева, като тези средства са извадени в обособен ред към здравноосигурителните заплащания за дентална помощ. Ще бъдат отпуснати и 9 млн. лева в допълнение за възнаграждение на дейностите по разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК, и за финансиране на денонощни аптеки и такива в отдалечени и труднодостъпни региони, или такива, които са единствен реализатор за съответната активност в общината, като общата сума по този метод става 45 220 500 лева

Беше признато и предлагането да бъдат избрани в обособени редове средствата за обезпечаване на медицински личен състав в лечебни заведения, които правят медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони или единствени извършват съответната активност в общината, и средствата за личния състав в предпочитаните лечебни заведения, като избраната в началото сума от 60 млн. лева е разграничена поравно.

До един месец след обнародването на ЗБНЗОК за 2024 година в Държавен вестник Надзорният съвет на Касата пък би трябвало да одобри методика, по която ще бъдат разпределяни средствата в запаса от 1 септември.

Народните представители взеха решение НЗОК да договаря възнаграждение за медикаментите за редки и за злокачествени болести, за които е несъмнено следене на резултата, въз основа на резултата от лечението. При липса на резултат, заплатените от НЗОК средства се възстановят на НЗОК от притежателите на позволения за употреба/техни упълномощени представители при изискванията и по реда, избрани в същата разпоредба.

Според признатите текстове идната година шефът на Здравната каса ще може да прави нарастване на самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците на НЗОК и РЗОК в границите на разноските за личен състав, планувани по бюджета на НЗОК за 2024 година Икономията на разноските за личен състав ще може да се употребява настоящо или с струпване за изплащането на спомагателни хонорари за реализирани резултати и дължимите за тях осигурителни вноски и/или за други разноски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР