Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ

...
Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ
Коментари Харесай

В Благоевград мъдрят древното селище и трасето на АМ Струма

Няма да бъде позволен спор сред бързото строителство на Автомагистрала " Струма " и съхраняването на археологическите находки , открити край Благоевград. Общината в регионалния град застава напълно зад концепцията за опазване на археологическите находки в техния достоверен тип.

 Археолози копаят за античния Благоевград Обновена
Археолози копаят за античния Благоевград

Комплексът обаче бил малотраен. Ще го залеят с асфалт


Това стана ясно след среща на кмета на Благоевград Атанас Камбитов и доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, който управлява екипа за археологическите разкопки край града, заяви " 24 часа ". На срещата двамата са разискали откритите находки край селата Зелен дол и Покровник, намиращи се по трасето на лот 3.1 на автомагистрала " Струма ".

Междувременно на съвещание Председателски съвет към Общинския съвет в Благоевград е решил единомислещо да се организира изключителна сесия на съвета . Сесията ще се организира на 11 май, петък, като следва на нея да се прегледа единствено една точка - предлагането за осъществяване на локален референдум за това дали трасето на автомагистралата да бъде променено, тъй че да се резервира античното населено място.

 Благоевградчани желаят смяна на трасето на Автомагистрала
Благоевградчани желаят смяна на трасето на Автомагистрала " Струма "

Заради археологически разкопки под автомагистралата

Предложеният въпрос за референдум пита локалните дали са " за " или " срещу " за " Запазване и възобновяване на раннохристиянска църква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, индустриални и жилищни здания, открити в тракийското населено място Скаптопара на повърхност от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол ".

На съвещанието през днешния ден са били разисквани опциите, които дава Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление по отношение на въпросите за културното и историческо завещание.

В хода на разискването членовете на Председателския съвет също са изразили безапелационната си позиция в поддръжка на опазване на обекта.
Обсъдено е и на идната сесия на общинския съвет съветниците да бъдат осведомени с процедурата за оповестяване на обекта за неподвижен монумент на културата от локално или национално значение , както и опциите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

От срещата на кмета на Благоевград с археолога стана ясно още, че от откриването на обекта, на мястото е обезпечена денонощна защита, която да предотврати възможни похищения.

 Нанков: Парите за ремонт на пътища не стигат Обновена
Нанков: Парите за ремонт на пътища не стигат

Без тол системата сме обречени

Припомняме, към Министерството на културата беше основана експертна комисия, която да изследва обекта.
До тогава на обекта няма да бъдат допускани никакви строителни действия, свързани с построяването на Автомагистрала " Струма ".

Всички следващи действия ще бъдат съобразени със мненията на експертната комисия, както и с позицията на държавно и локално равнище.

Поддържа се непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на районното развиване и благоустройство и екипа, проучващ терена, допълват от община Благоевград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР