Няма абсолютно нищо притеснително в резултатите от проверките на морската

...
Няма абсолютно нищо притеснително в резултатите от проверките на морската
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Морската вода в Царево и Приморско е чиста, методите, които използваме, са ясно разписани

Няма безусловно нищо притеснително в резултатите от инспекциите на морската вода в Царево и Приморско, а методите, които употребяват в проучванията си здравните управляващи, са заимствани от европейското законодателство и са ясно написани. От началото на сезона до 15 август са направени към 960 проучвания на морето, всички данни се качват на уеб страниците на РЗИ. Това съобщи пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той посочи, че последните резултати от разбора на пробите се чакат на следващия ден след обяд, а след информацията на „ Активни консуматори “ са вземани същите проби на още две дати – 21 и 23 август, като броят им е подсилен.

Главният държавен здравен контрольор предизвести, че типът на водата самичък по себе си може да бъде подвеждащ за съществуване или неявяване на микроорганизми.

„ Не би трябвало да се доверяваме на това по какъв начин наподобяват водите и противоположното – от време на време в предвидимо кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли “, изясни доцент Кунчев. Освен това, постоянно в морето след стихия има гниещи водорасли, което не значи, че то е нечисто, стана ясно от думите му.

Той се спря и на тематиката за разминаванията в резултатите, получени от „ Активни консуматори “ и другите, които са открити от РЗИ.

„ Нито методът, който са употребявали, нито лабораторията, която е употребена, са сертифицирани. Лабораторията няма нужната акредитация за извършване на такива проби. Няма по какъв начин да съпоставяме резултати, получени по разнообразни способи. Дори и в този момент не знам какъв тъкмо способ употребяват сътрудниците “, сподели той.

Главният държавен здравен контрольор показа метода, по който РЗИ изследва морската вода.

„ В България има 6-7 упълномощени за това лаборатории. На всеки плаж у нас се вършат най-малко 16 проби на сезон. Навсякъде към нас има от бактерията ешерихия коли, само че въпросът е в какви количества. В случая не тя е рисковата, а ние я използваме като индикатор, с цел да забележим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се вършат до 1500-1600 проучвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа – това си е решение на всеки орган по места - шефовете на РЗИ, само че то би трябвало да е въз основата на числа, на обстоятелства, на доказателства “, сподели той.

Доц. Кунчев изясни още, че поради страховете от замърсяване след случая с язовира в Нова Каховка България е добавила и спомагателни проучвания.

Той разяснява и настоящата обстановка с огласените данни от „ Активни консуматори “.

„ Цялата работа ми наподобява на една доста евтина сензация и преследване на интерес. За страдание, той се реализира – към този момент имаме запитвания от сътрудници от Англия какво се случва и би трябвало ли да се вземат ограничения, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно – за мен – безогледно деяние “, уточни доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР