Няколкостотин души се събраха днес пред сградата на Висшия съдебен

...
Няколкостотин души се събраха днес пред сградата на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Граждани протестираха пред съдебния съвет срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор

Няколкостотин души се събраха през днешния ден пред постройката на Висшия правосъден съвет с искане да бъде оттеглена кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за началник на държавното обвиняване. Протестът бе проведен във " Facebook " от " Демократична България ". Към участниците се причислиха публицисти от " Биволъ " и близки до някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева.

Гешев беше номиниран от всички 11 членове на прокурорската гилдия на съвета, само че събра отрицателни реакции както от политически партии, по този начин и от неправителствени организации и юридическите среди.

На днешното съвещание на съвета предстоящо не беше издигната различна кандидатура. Правосъдният министър Данаил Кирилов, в чиито пълномощия е това, не участва на съвещанието.

 Граждани стачкуваха пред правосъдния съвет против номинирането на Иван Гешев за основен прокурор
© Георги Кожухаров

Докато то течеше, протестиращите скандираха: " Вие сте срам! ", " Оставка ", " Гешев - вън ".

Лидерът на " Да, България " и някогашен правосъден министър Христо Иванов внесе иск до Висш съдебен съвет за завеждане на дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев за дейности, уронващи престижа на правосъдната власт. Иванов изброява, че Гешев си служи с неприемливи политически квалификации, неразрешени от Етичния кодекс на магистратите, прави неприемливи политически изявления и по този начин подронва престижа на правосъдната власт, което пък е конституционно съображение за освобождение от системата.

Междувременно малобройна група пристигна да поддържа номинацията на Гешев, а измежду участниците беше разпознат шефът на ПИК Недялко Недялков. Контрапротестът изиска оставката на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Движението по ул. " Екзарх Йосиф " е блокирано, а компактен кордон от служители на реда охраняват постройка на Висш съдебен съвет. Очаква се митингът да завърши в 11 ч.

 Граждани стачкуваха пред правосъдния съвет против номинирането на Иван Гешев за основен прокурор
© Георги Кожухаров
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР