Няколко сигнала за спрени или умишлено забавени на границата с

...
Няколко сигнала за спрени или умишлено забавени на границата с
Коментари Харесай

Министър Демерджиев потвърди за забранителен списък с българи за недопускане в РСМ


Няколко сигнала за спрени или съзнателно забавени на границата с Република Северна Македония българи, които са тръгнали за Скопие, с цел да се преклонят пред гроба на Гоце Делчев, са получили българските управляващи. Пред публицисти вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви и за забранителен лист, въпреки и всекидневен, в който участват имената на български политици. С Демерджиев е и здравният министър Асен Меджидиев, като се чака към 13 часа българската група да бъде в църквата „ Свети Спас “, където се намират тленните остатъци на революционера.

Драстични ограничения за сигурност и недопускане на конфликти сред жители на двете страни показват управляващите в Република Северна Македония. Наблюдение и защита има и по въздух с хеликоптери. Според министър Демерджиев сигурността на българите ще бъде обезпечена. По-важното обаче е гарантирането на правото им да влязат в страната.

" За момента знаем за такива единични случаи, само че е значимо в края на деня да сме сигурни, че няма хора, които не са позволени безпричинно за поклонение пред гроба на Гоце Делчев. След малко още веднъж ще се видя с сътрудника ми от Северна Македония и ще разясняваме този въпрос. Както настоявах през вчерашния ден, по този начин ще упорствам и през днешния ден всички хора да бъдат позволени и е обезпечена тяхната сигурност, както ние направихме в Благоевград ", сподели министър Демерджиев.

Той показа, че чиновници на Министерство на вътрешните работи, ангажирани с защитата и сигурността на българската делегация, са били разпитвани на границата към 40 минути. Демерджиев удостовери, че въпреки и всекидневен, македонската страна има забранителен лист, в който са и български политици.

" Имаме оперативна информация, че някои съответни лица няма да бъдат позволени, изложени са и претекстове. "  Очаква се към 150 българи да дойдат и да се поклонят на гроба на Гоце Делчев църквата " Свети Спас ", като групата ще бъде компактна и в нея ще бъдат министрите на вътрешните работи и на опазването на здравето.

" Някъде към 13 ч. чакам да се събере плътно групата от наши сънародници, които пътуват за поклонение. Аз ще ги изчакам там, ще изчакам колкото е належащо и дружно с тях ще отдадем респект на гроба на Гоце Делчев. "

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев разяснява и това, че представителите на формалната власт в България и Северна Македония няма дружно да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

" Гоце Делчев е персона, която принадлежи на историята. А почитта към такава персона се показва със примирение и с почитание към паметта на един подобен деятел. И мощно се надяваме, че идващия път дружно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и през днешния ден. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, само че доста имам вяра, че идната година няма да е по този начин ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР