Няколко са причините за високата смъртност от ковид в България

...
Няколко са причините за високата смъртност от ковид в България
Коментари Харесай

Българите неглижират здравето си, това е причина за високата смъртност от КОВИД


Няколко са аргументите за високата смъртност от коронавирус в България - застаряващо ни население, многото съпътстващи болести, а също по този начин и че доста от хората не са правили никаква профилактични прегледи през последни 10-15 години. Това разяснява шефът на „ Пирогов “ проф.Асен Балтов в ефира на БиТиВи. Същата теза застъпи през вчерашния ден и шефът на столичното РЗИ доктор Данчо Пенчев, а в четвъртък – и началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Скритата част на болестта е доста неприятна – първите дни си леко изнемощял, малко изтощен с лека температура и си мислиш „ Леко грипче е “. Това е рисковото, тъй като не кара хората да потърсят лекарска помощ в точния момент “, предизвести проф. Балтов.

Все още има свободни места за лекуването на заболели от ковид в „ Пирогов “. 390 са на лекуване в болничното заведение, 40 са интубирани, имаме и 6 деца, а останалите са на кислородна терапия, заяви Балтов. Той бе безапелационен, че през последната година е имало „ доста напрежение за всички “, само че в този момент медиците са доста по-добре оборудвани и готови. По думите му най-важното е, че по-голяма част от медицинския екип към този момент са имунизирани или са преболедували ковид. В момента имаме така наречен спорадични случаи на болни сътрудници. Те са по 1-2 на седмица и то са все хора, които са отказали да се имунизират.

Проф. Балтов предизвести, че вирусът се е видоизменил и не подминава нищо по-младите, нито децата. А те не могат да се имунизират. Пазете децата, прикани шефът на „ Пирогов “.

Той разяснява и възобновената имунизация с „ АстраЗенека “. Хората, по думите му, в действителност са били уплашени при пъвите вести за нежелани реакции. Но всички страхове бяха преодолени, счита Балтов. Той е безапелационен, че интерес към имунизацията има и е сигурен, че от идната седмица ще има от ден на ден искащи.

Хората би трябвало да схванат, че извънредно меки са ограниченията, които бяха до момента, а и тези, които ще важат в този момент единствено за 10 дни, сподели професорът във връзка въведените строги ограничавания от идния понеделник. Ако всички обещаят, че ограниченията ще се съблюдават, ние може да обещаем, че изключителните ограничения ще важат единствено за 10 дни. Но ние не сме общество, не бе оптимист проф. Балтов.

Повече от година не съм излизал от „ Пирогов “. Не съм имал ден отмора. И това не е единствено при мен, а при всички сътрудници, които се борят с коронавируса… какво да кажа на хората, които се оплакват, че няма да работят за 10 дни, прочувствено разяснява медикът.

Той не изключе четвърта вълна от коронавирус, само че тя ще бъде по-малка и по-ниска, в случай че имунизациите приключат до края на август.

Всички знаем, че през летния интервал вирусът понижавам, само че не изчезва, поради това би трябвало да създадем всичко допустимо през топлите месеци да наваксаме с имунизациите. Ако има четвърта К-19 вълна у нас тя най-вероятно ще се случи през месеците октомври-ноември, добави проф. Балтов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР