Няколко промени влизат в сила от 1 юли – промени

...
Няколко промени влизат в сила от 1 юли – промени
Коментари Харесай

По-високи пенсии и по-ниско ДДС от днес


Няколко промени влизат в действие от 1 юли – промени в размера на минималната пенсия, нови цени на природния газ, нови ставки за Данък добавена стойност при някои браншове. Започва да работи и дълго чаканият и отлаганият Закон за обществените услуги и няколко заповеди на министър Кирил Ананиев, свързани с разпространяването на ковид.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст става 250 лв., нарастването е с 13.9 на 100. Таванът на пенсиите се резервира на 1200 лв. Минималната персонална пенсия за неработоспособност и общо заболяване на хората с над 90 на 100 с трайно увреждане става 287.5 лева За хората с понижена работоспособност от 71 до 90 % сумата става 262.5 лева Социалната пенсия за напреднала възраст става 141.63 лева при 132.74 лева до момента. Добавката за непозната помощ, която е 75 на 100 от обществената ще бъде надлежно 106.22 лева

От през днешния ден влиза в действие по-ниска ставка Данък добавена стойност за няколко типа артикули - храната в заведенията, детски и бебешки храни и пелени и за книгите и образователните пособия. Мярката ще работи до края на 2021 година в помощ на засегнатите от ковид браншове.

Влизат в действие и ваучерите на стойност 210 лева, които имат право да получат работещите на първа линия с ковид за настаняване в държавни почивни бази и тези на Национален осигурителен институт.

От 1 юли работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите на превоза, хотелиерството, ресторантьорство и туризма ще могат да получават по 290 лева месечно за опазване на заетостта на служащите и чиновниците. Те обаче ще би трябвало да потвърдят, че приходите им са намалели с не по-малко от 20%. Промените бяха показани още преди седмица, когато Министерският съвет промени изискванията за погашение на обезщетения в непосредствено засегнатите от ограничаващите ограничения за битка с епидемията от ковид.

Бизнесът към този момент може да кандидатства и по мярката " Заетост за теб ", с която може да наемат безработни за интервал от 3 месеца, за които ще получават 610 лева Бюджетът за обезщетенията е 160 млн. лева, като мярката ще важи да всички браншове без селското стопанство. Парите още веднъж са обезпечени от стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Новите цени на природния газ ще бъдат оповестени по-късно през днешния ден от Комисията за енергийно и водно контролиране. На съвещание регулаторът ще одобри и решения за цените в секторите " Електроенергетика " и " Топлоенергетика " за новия регулаторен интервал от 1 юли т.г. до 30 юни 2021 година

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР