Няколко основни точки - енергийна сигурност, военна сигурност, транспортна свързаност,

...
Няколко основни точки - енергийна сигурност, военна сигурност, транспортна свързаност,
Коментари Харесай

Енергетика и обща сигурност - Петков събра премиерите на Румъния, Черна Гора и Северна Македония

Няколко съществени точки - енергийна сигурност, военна сигурност, транспортна съгласуваност , само че не и на последно място битката с прането на пари и корупцията. Това са били главните тематики на взаимната среща, отдадена на рисковете от войната в Украйна, на министър председателите на част от страните членки на НАТО от югоизточния фланг на алианса . В срещата, провела се в държавната резиденция " Бояна ", взеха присъединяване министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора - Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

" Много е значимо в миг на рецесия в нашия район поради войната в Украйна да сме дружно, да сме координирани с изключение на на равнище НАТО и Европейски Съюз, също по този начин и да го вършим на равнище Балкани. Мечтата ми е да сме координирани по всички тематики ", съобщи Петков. Посочи още - високо равнище на взаимна работа може да направи Балканите най-бързо растящия стопански район в Европа.

И очерта главните въпроси, разисквани на четиристранната среща. На първо място това е енергийната сигурност на района и по-конкретно излизането от сферата на въздействие на Русия що се касае до доставките на природен газ . " Нашият район зависи от съветската сила. Обсъдихме по какъв начин можем да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи да работят на назад - като Трансбалканския да вземем за пример, като вместо съветска газ от Румъния, да тече газ от Гърция и Турция. "

Инфраструктурната съгласуваност също е базисен приоритет . И по-конкретно - Коридор номер 8 , само че освен частта му сред България и Северна Македония, а от Черна Гора през Албания, РСМ и България . Приоритет е и завършването на жп коридора сред Солун, Варна и Констанца . " Тези планове не са значими единствено за свързаността, а и за военната подвижност ", уточни Петков.

Именно военната тематика, и по-конкретно общата сигурност е била идната точка от диалозите. Защо да влагаме в скъпи военни системи, когато можем да работим в синергия за нашата обща защита , попита реторично министър председателят.

Справянето с мигрантската вълна поради войната на север от нас и недопускане на продоволствена рецесия в района, основани на общи старания - това също е било консенсусно разисквано и решено на четиристранните диалози.

Но не на последно място - наранена е и тематиката за трансграничното пране на пари и битката с корупцията . " Никоя страна не може да се оправи сама с този проблем, това е от доста огромна значимост. Местната корупция в доста случаи е това, което Руската федерация употребява за определяне на въздействие в района. Балканите би трябвало да станат знак на координирани старания и да оставят предишното зад тила си ", акцентира Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР