Няколко много добри идеи за по-малкото присъствие на захар в

...
Няколко много добри идеи за по-малкото присъствие на захар в
Коментари Харесай

Как да намалим захарта

Няколко доста положителни хрумвания за по-малкото наличие на захар в менюто си.

Съвременната хранителна промишленост дава повече захар, в сравнение с човек действително има потребност. Скритата рафинирана захар е нежелателна, а несъразмерните количества могат да доведат до редица затруднения и здравословни проблеми. За благополучие има способи, посредством които да понижим приема на захарта в менюто си.

С всяка минала година се появяват нови проучвания в региона на храненето и се показват нови теории, подкрепени със солидни опити. Паралелно се отхвърлят остарели изказвания и се оборват с неоспорими (на този етап) доказателства. Едно, съгласно мен, остава константа – крайностите не са желателни и прекаляването с избран тип храна не е добра концепция.

Едва ли скоро ще чуем за доктрина, която да поддържа прекомерната консумация на захар. Точно противоположното – отрицателните последици от свръхконсумацията на захар (и изключително бялата рафинирана и нейните изкуствени заместители) са нещо действително.

Защо да понижим захарта?
Чували сме нееднократно, че разликата сред лекарството и отровата е в дозата. Да одобряваме прекомерно високи дози захар сигурно не спада към рубрика “лекарства ”.

Захарта в огромни количества може докара непосредствено или косвено до:

  • Инсулинова устойчивост и диабет вид 2;
  • Отслабване на имунната система;
  • Увеличение на риска от хронични болести;
  • Увеличение на триглицеридите;
  • Негативно въздействие върху калциево-фосфорния баланс;
  • Наднормено тегло и затлъстяване;
  • Гъбични и бактериални инфекции;
  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Остеопороза;
  • Ускоряване процесите на стареене;
  • Чернодробни увреждания;
  • Артрит;
  • Неспособност на организма да абсорбира значими минерали.

Когато се приказва за захар, евентуално множеството хора си показват бялата, трапезна захар. Но с изключение на нея има и други типове:

Глюкоза – главната кръвна захар в човешкото тяло, енергиен източник;
Фруктоза – плодовата захар ;
Лактоза – млечна захар;
Захароза – в стомаха, под действието на гликозид хидролазите, се разпада до равни елементи глюкоза и фруктоза (1 молекула глюкоза и 1 молекула фруктоза); трапезна захар;
Малтоза – образува се при разграждането на нишесте;
Сурова захар – отчасти рафинирана захароза;
Кафява захар;
Меласа – наслойка, която остава след извличането на захар от захарна тръстика или сока на цвеклото;
Пудра захар – трапезна захар, смляна на ситни кристали; прибавя се и нишесте;
Мед;
Кленова захар – захароза, която се добива при варенето на кленов сок;
Царевичен сироп – съдържа малтоза и глюкоза; прави се от царевично нишесте;
Богат на фруктоза царевичен сироп – калоричен подсладител, който се употребява при храни и питиета за увеличение на сладостта;
Високовалентни алкохоли – малтитол, малтодекстрин, сорбитол, ксилитол; прекомерната им приложимост може да докара до диария, отичане на корема, гадене, стомашно-чревни проблеми.

Когато консумираме елементарни захари или подложени на забележителна преправка въглехидрати, разграждането им в организма става съвсем незабавно. Захарта попада бързо в кръвта, а това провокира отделянето на инсулин.

Тъй като равнищата на кръвната захар са се нараснали внезапно, панкреасът (от който се отделя инсулинът) реагира бурно – отделят се високи равнища на инсулин, а кръвната захар се намалява също по този начин внезапно. Наблюдава се бърз прилив на сила, а след него и също по този начин внезапен спад.

Ако дялът на простите захари заема огромна част от ежедневното меню, и в случай че подобен метод на хранене е нещо всекидневно, върху клетките се оказва огромен стрес, който ги изтощава.

Когато клетките не могат да секретират нужния инсулин заради изхабване, се стига до захарен диабет.

Как да понижим захарта?
Не е нужно да стопираме захарта, а просто да обърнем внимание каква част заема тя в хранителния ни режим и да сортираме деликатно източниците й, тъй като има значение дали ще подсладите с чиста фруктоза, или ще изядете един плод. Има значение дали ще изберете естествени подсладители (мед, кленов сироп) или бяла трапезна захар и синтетичните й заместители.

Независимо каква е захарта обаче, с нея не трябва да се прекалява.

Захарта, за която не знаем – четете етикетите
Захарта не се употребява единствено за подслаждане, само че и за опазване на цвета, за удължение периода на валидност, при консервиране, при изработката на артикули от всекидневието (хартиени чаши, хлебчета за хамбургери, лепила, спрейове за коса, таблетки от фармацевтичната промишленост и т.н.). Ето за какво е доста значимо да четете етикетите, когато пазарувате.

Масово хората пазарят бързо и прибързано, тъй като нямат време. Купуват полуготови храни или консервирани (вече готови) ястия, с цел да спестят време от готвене. Но въпреки да се пести време, в действителност по този метод в дребна или по-голяма степен се ограбва здравето.

Ако си поставите за цел да разгледате наличието на разнообразни консервирани храни, сосове, зърнени закуски, сладки газирани питиета и други, ще се изумите от наличието на захар в тях.

Намирайте заместители на храните с по-високо наличие на захар
Факт е, че в значително храни от актуалната промишленост има добавена захар. Тя не е такава, каквато естествено се намира в храните (плодове), а е рафинирана – обезпечава повече калории и наслада, само че без витамини и минерали (точно противоположното – способства за “ограбването ” им от тялото).

За някои от тези храни могат да се намерят по-здравословни заместители.

В 100 г кетчуп има съвсем 22 г захари, а в 100 г доматено пюре има 5 г захар.
В лимонада на прахуляк, разтворена с вода, има 3.5 г захари на 100 г подготвен артикул. В домашна лимонада, направена със 100 мл свеж лимонен сок, има 2.5 г захари на 1000 г подготвен артикул.
Готовите подсладени кисели млека имат повече захар от нужното. Тяхна опция е натурално кисело мляко с добавени пресни плодове.
В готовите мюслита, с изключение на естествената захар от сушените плодове, има и значително добавена захар. По-добър вид е да ги замените с овесени ядки, в които вие сами да сложите мечтани добавки: сушени или пресни плодове, семена, подправки.
Заменете сладките газирани питиета с равна примес от неподсладен плодов сок и естествена газирана вода.
Използвайте пресни плодове за междинни закуски вместо купешки вафли.
Опитайте опция на купешкия сладолед, като си извършите домакински сладолед от замразени плодове.
Вместо подготвени сосове или дресинг за салати, пригответе бързи домашни други възможности.
Престъпление е да купувате консервирани зеленчукови супи, когато бързо и елементарно може да приготвите прясна, със сезонни зеленчуци. Ще избегнете непотребното наличие на рафинирана захар, а в бонус ще получите превъзходен усет и мирис.
Вместо парче подготвена шоколадова торта, пробвайте рецептата за сурова шоколадова торта. И двете са калорични и високовъглехидратни, само че домашно приготвената има по-висока хранителна стойност. ​И не на последно място – можете сами да регулирате количеството захар и качеството на продуктите.

Избирайте естествени пред изкуствени подсладители
На пазара, изключително на диетичните и диабетичните щандове, участват не малко изкуствени подсладители – аспартам, сукралоза, захарин. Повечето се популяризират като “несъдържащи калории заместители на захарта ”, само че в действителност съдържат доста рискове за здравето.

По-сладки от захарта от 200 до 600 пъти, само че и с значително странични резултати: дерматологични проблеми, диария (захарин); подражаване на естествени хормони (сукралоза, създадена посредством хлориране на захарта); канцерогенни, световъртеж, дезориентиация, звук в ушите, имунни и менструални нарушавания и други (аспартам).

Срещу тези рискови сладки имитации има естествени разновидности. Един от тях е стевията – сладката билка, известна от 1500 години. Лечебните й свойства не са за занемаряване: лекуване на диабет, при стрес и срив на имуната система, при стомашно-чревни болести. Съдържа потребни субстанции – витамини, микроелементи, минерали.

Веществата в стевията са сладки, само че не съдържат калории. Устойчиви са на висока температура и са подобаващи за диабетици. Преди години беше мъчно да се откри стевия, само че сега тя е по-широко налична.

Мед пред трапезна захар
Ако не харесвате стевия, а желаете да замените захарта, може да извършите това с мед.

Важно е да се посочи, че за разлика от стевията, медът въздейства на инсулина – източник е на елементарни захари и има висок гликемичен показател, само че също по този начин има потвърдени здравословни изгоди за организма и за разлика от захарта, която носи празни калории, медът има значими витамини, ензими и минерали.

Консумирайте цели плодове вместо плодов фреш.

Причината е, че когато плодовете минат през сокоизстисквачката, от тях се губят фибрите, част от витамините и минералите – всички те остават при месестата част, която се изхвърля. Без тези фибри плодовата захар – фруктозата, ще навлезе бързо в кръвта, а механизмът с отделянето на инсулин към този момент обяснихме в резюме нагоре.

Когато плодовете се употребяват цели, фибрите демонстрират потребните си свойства. Не единствено за възстановяване на храносмилането, само че и за закъснение усвояването на фруктозата. Затова плодовете се разрешават и на диабетици, несъмнено – всичко в умерени количества, съгласно самостоятелните потребности.

Ако въпреки всичко решите да пиете плодов сок, избирайте домашно подготвен или изцеден на момента.

Личен образец
Не си припомням от по кое време не употребявам рафинирана захар, а и не помня от какъв брой време не съм яла десерт, който да не съм приготвила сама.

Намаляването на захарта и заменянето й с по-полезни други възможности при мен стана умишлено и редом със задълбочаване на познанията.

Харесвам стевията, тъй като не въздейства на инсулина, няма въглехидрати и пасва чудесно на сладкишите, които си подготвям.

Въглехидратите, които употребявам главно, са комплицирани. За да се разградят в тялото до елементарни захари, е нужно по-продължително време.
Винаги съм предпочитала цели плодове и те намират място в режима ми – независимо, след подготовка или в добавка към десерти.
Понякога захаросвам с мед или кленов сироп.
Не закупувам консервирани храни, а когато вземам артикул с етикет – деликатно изчитам всичко.

За страдание в днешно време става все по-трудно да се намира качествена храна, а промишлеността ни залива с консерванти, подобрители и рафинирана захар. Смятам, че в случай че обръщаме повече внимание върху това какво ядем, ще си осигурим доста по-пълноценен живот.

Намаляването на захарта е добра стъпка в тази посока.

От Вероника Налбатска


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР