Няколко месеца преди Пиксар да се отдели от компютърния отдел

...
Няколко месеца преди Пиксар да се отдели от компютърния отдел
Коментари Харесай

Анимационните съкровища на студио "Гибли"

Няколко месеца преди " Пиксар " да се отдели от компютърния отдел на " Лукасфилм " и заживее славния си анимационен живот, а именно през юни 1985 година - в Токио се появява студиото " Гибли ". Основано от легендата Хаяо Миязаки и съдружника му Исао Такахата, то се трансформира в пример на стила аниме и един от водещите производители на анимация въобще в целия свят. Вълшебно-поучителните му истории описват за (нарушената) естетика сред човек и природа дълго преди екологията да дойде на мода в западния свят. 

За феновете на култа " Гибли " по света и у нас това телеграфно показване е ненужно, а и слабо - те боготворят филмите на Миязаки и са гледали десетки пъти всеки от тях, изучавайки ги до последната чертичка с молив.

Но бижутата на японското студио, общо 22 на брой, през днешния ден са по-достъпни отвсякога и за неизкушените фенове. През януари стрийминг колосът " Нетфликс " подписа контракт за излъчване на 21 от тях (липсва единствено " Гробът на светулките ", режисиран от умрелия през 2018 година Такахата) и на месечни порции по седем ги включи в своя азбучник, което значи, че към 1 април към този момент клиентите на услугата можеха да се насладят на всеки един от филмите на " Гибли "  колкото пъти си изискат. Филмите са субтитрирани и дублирани на множеството съществени езици. Българският, знаем, не е измежду тях, само че могат да се гледат на британски, немски, съветски, турски...

Миязаки и неговото кино завещание са предостатъчно известни и у нас, въпреки в необятно разпространяване по кината да са излизали единствено два кино лентата на " Гибли "   - шедьовърът му " Отнесена от духовете " (с " Оскар " и " Златна мечка "  през 2002 г.) и " Принцеса Мононоке ". Голяма част от другите 20 обаче са били част от фестивални стратегии или DVD издания, да не приказваме за пиратския достъп.

Сред тях са  " Моят комшия Тоторо ", чийто облик е в логото на " Гибли " и до през днешния ден, " Замъкът в небето ", " Подвижният палат на Хоул ", " Приказка за принцеса Кагуя ", " Наусика от долината напразно ", " Доставките на Кики ", " Поньо на скалата край морето ", както и последният към този момент опус на Миязаки " Вятърът се надига ". От изчерпателния каталог не липсва и най-слабият - може би единственият слаб филм на студиото, а точно екранизацията по Урсула ле Гуин " Приказки от Землемория ", дело на сина на майстора - Горо Миязаки. 

За благополучие на феновете на неподражаемия рисунък, тайнствен дух и екологични послания на " Гибли " това не е краят: макар неколкократните известия през годините за дефинитивно оттегляне на Хаяо Миязаки от бизнеса 79-годишният аниматор още не се е пенсионирал. Той продължава да работи над своя 13-и пълнометражен филм " Как живееш? ", разказващ за порастването на едно момче - както е разказано и в едноименната книга на японския публицист Йошино Гензабуро от 1937 година По първични планове филмът трябваше да е подготвен за откриването на олимпийските игри в Токио това лято, които така и няма да се състоят, но по-късно премиерата бе изместена за края на 2021 или началото на 2022 г. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР