Няколко месеца преди края на мандата си управителят на НЗОК

...
Няколко месеца преди края на мандата си управителят на НЗОК
Коментари Харесай

Нови трусове в здравната система

Няколко месеца преди края на мандата си шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев нападна министъра на опазването на здравето.

За обещаните от държавното управление 50 милиона лв. за заплати на сестрите шефът на НЗОК споделя, че е невероятно да се обещаят пари от държавния бюджет в модел, в който приходите на лечебните заведения са от действия. По думите му се прокарват лобистки закони - частните лечебни заведения са освободени от публични поръчки, а държавните и общинските не са, на НЗОК е неразрешено да изисква от частните лечебни заведения финансови индикатори за тяхната активност, а екипът на Министерство на здравеопазването още не е съумял да свърши националната осведомителна система.

Според доктор Дечев е нужна и метаморфоза на здравната каса.

" В няколко случая през годината каруцата беше сложена пред коня. Първият бяха тези прословути 50 млн. лева (за медицинските сестри-б.р.), че ще се дадат от бюджета на страната. И най-парадоксалното, че това го оферират хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджета ", това съобщи пред Дарик шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев. Той е безапелационен, че е невероятно да се обещаят пари от държавния бюджет в модел, в който приходите на една болница се получават на база активност. Единственият метод е, в случай че се покачат цените на избрани действия, изясни шефът на НЗОК за какво през юли 2019 година се покачиха цените на избрани действия. Три месеца по-късно се сподели, че се дават 200 млн. лева за увеличение на цените на някои клинични пътеки и още веднъж касата бе сложена пред приключен факт, напомня Дечев.

Прокарват се лобистки закони, съобщи Дечев и попита за какво частните лечебни заведения са освободени от публични поръчки, а държавните и общинските не са. Дечев напомня, че преди година и половина бил прокаран и различен лобистки текст, съгласно който било неразрешено на НЗОК да изисква от частните лечебни заведения финансови индикатори в тяхната активност, до момента в който държавните и общинските дават такива доклади. Дечев дава образец и с медикаменти: " едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се регистрира от частна, го плащаме на 1050 лева Разликата е 7 пъти. Защо ви ги споделям тези неща? Защото всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче - веднъж пипаме котлона, повторно, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме ".

Според Дечев е нужна метаморфоза на НЗОК - да няма 28 структури в страната, а 6. Според него нужна е и " проверка на броя на лечебните заведения. Ако съществуващият запас се влага в по-малък брой лечебни заведения, в сравнение с са тези 387, с които касата сега има контракт, парите ще бъдат задоволителни, без да се нарушават достъпът и качеството на лекуването. А екипът на Министерство на здравеопазването и тази година не съумя да свърши националната осведомителна система ", споделя Дечев.

По думите на Дечев обезпокоително е ситуацията с медицинските стандарти и разпоредбите, по които се работи, нищо не се прави и по фармако-терапевтични управления, които дефинират унисона на терапиите. Аз си ходя на 12 март, тъй като задължението, който съм поел, е за един мандат, който изтича тогава, разгласи отдръпването си от поста доктор Дечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР