Няколко конкретни мерки за дните с опасно мръсен въздух в

...
Няколко конкретни мерки за дните с опасно мръсен въздух в
Коментари Харесай

Борис Бонев предлага по-категорични мерки срещу мръсния въздух в София

Няколко съответни ограничения за дните с рисково замърсен въздух в София предлага общинският консултант Борис Бонев. Той е внесъл отчет в Столичния общински съвет, с който предлага смяна на Механизма с ограничения против замърсяването на въздуха.
В документа се залагат понижени критерии за въвеждане на ограничения против мръсния въздух и спомагателни ограничения за понижаване на замърсяването и предотвратяване на децата.
Едно от предложенията му е да се вкара " Зелен билет " при прогноза за високи равнища на ФПЧ на равнище 100 µg/m3, а не както е в този момент 200 µg/m3. В момента най-строгите ограничения влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните правила. Не съм склонен да чакаме въздухът да стане токсичен, с цел да реагираме. Затова и в моето предложение, оптималната степен на замърсяване към този момент е 150 µg/m3, което е в сходство и с критериите на Световната здравна организация, обоясни Бонев.
В отчета си Бонев предлага и отправянето на наставления от кмета на Столична община към шефовете на учебните заведения да прекратят всички интензивности навън в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха.
От " Спаси София " допълват, че в дните с най-драстично замърсяване кметът на Столичната община ще може да вкарва изцяло безвъзмезден градски превоз, да лимитира придвижването на МПС-та, както и да не разрешава отоплението на твърдо битово гориво в някои елементи на града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР