Няколко компании, включително придобилата печална известност с непрозрачните си договори

...
Коментари Харесай

Кирил Петков започна разглабянето на "Държавната консолидационна компания"

Няколко компании, в това число придобилата печална популярност с непрозрачните си контракти " Монтажи ", ще бъдат извадени от структурата на Държавната консолидационна компания (ДКК) и ще преминат непосредствено към отрасловите ведомства. Това заяви служебният стопански министър Кирил Петков след държавното съвещание в сряда, където по негово предложение са били утвърдени отчети в тази посока. Целта е министерствата да добият действителен надзор върху сдруженията, какъвто сега се оказа, че нямат, както и да се избегне източването на средства през сходни " шапки ". Много евентуално е обаче действителното задвижване на тези ограничения да остане за идващото държавно управление, в случай че то има воля за него.
Холдинг за поръчки
Първият отчет планува " Монтажи " да премине непосредствено към Министерството на стопанската система и директният му притежател към този момент да не е ДКК. Сегашната конструкция на процедура разреши на строителното сдружение да получи инхаус поръчки за 754 млн. лева от холдинга и да ги превъзложи без търг и конкурс на частни компании. Сред емблематичните контракти са тези за ремонт на язовири на неведнъж повишени цени, както и планът за създаване на голям непотребен държавен комплекс на територията на " София тех парк ", който кабинетът замрази предходната седмица. По думите на Петков преструктурирането на ДКК и премахването му като промеждутъчен притежател ще даде опция на министерството да упражнява надзор върху " Монтажи " и да предотврати сходни бъдещи злоупотреби. По европейските правила инхаус възлагане може да се ползва единствено при дъщерно сдружение, а не при две такива под общ надзор.
Към вярното министерство
Другото предложение е фирмите " Еко антрацит " и " Екоинженеринг - РМ ", които се занимават с рекутливация на остарели мини и които сега също са под шапката на ДКК, да преминат към Министерството на околната среда и водите. " В момента Министерството на стопанската система има ДКК, само че ние действително не знаем по какъв начин се изразходват средствата в тези две предприятия и повдигането им към страната и прехвърлянето им в вярното министерство ще подсигурява, че ще има бистрота и парите, които се употребяват в двете компании, ще отиват целево ", посочи Петков.

Министерството на земеделието пък най-вероятно ще поеме основаното преди две години Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", на което би трябвало да бъдат предадени към 400 язовира, откакто бъдат ремонтирани. Според Петков множеството от тези язовири се употребяват за напояване и лов на риба и няма логичност да бъдат към икономическото министерство.
Няма потребност от ДКК
Служебният министър посочи, че това са стратегически хрумвания, които евентуално ще би трябвало да бъдат изпълнявани от идващото държавно управление, само че с тези отчети се задава посоката. " Този вид стъпаловидни структури с компании-шапки са били най-хубавата причина за приключване на нашите средства ", сподели той и добави, че не вижда за какво ДКК би трябвало да съществува. Премахването на холдинга като междинно звено сред страната и фирмите обаче ще отнеме повече време, защото ще би трябвало да се преструктурират заемите, които ДКК е взимала от държавната Българска банка за развиване (ББР).

Министърът уточни също, че състезанието за назначение на нови шефове в ДКК завършва в четвъртък, като ведомството се надява да вкара най-малко трима нови членове в управлението, с цел да има надзор над холдинга. По сходен метод Петков съумя да разшири борда на ББР, която също като ДКК отхвърляше информация на служебния министър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР