Няколко ключови проекта белязаха отиващата си 2021 година в сферата

...
Няколко ключови проекта белязаха отиващата си 2021 година в сферата
Коментари Харесай

Договори за 81 млн. лева подписа Община Пловдив, нареди се с...

Няколко основни плана белязаха отиващата си 2021 година в областта на публичните поръчки и разходването на обществени средства в Община Пловдив и бюджетните ѝ структури. По традиция в края на годината „ Марица “ прави преглед на това, по какъв начин и защо локалната администрация е харчила парите на пловдивчани.

За малко над 81 млн. са подписаните контракти от Община Пловдив от януари до ноември 2021 година Сума се разпределя в 158 договора с 81 обособени реализатори. Голяма част от средствата отиват за доставки на консумативи или хранителни артикули за детските заведения и обществените кухни в града.

Лъвският къс от средствата по договорите през годината обаче е за градските превозвачи, които си разделят общо 22,8 млн. лв. без Данък добавена стойност за обслужването на линиите под тепетата. Въпреки че процедурата е почнала още през 2020 година, договорът и заплащанията съгласно АОП попадат в обсега на настоящата година. Тези средствата не са истински действен разход. В този смисъл действителните разноски, направени през публични поръчки на локалната администрация за годината, са едвам 59 милиона лв.. За информация през миналата година те са близо 71 млн. лв., а през 2019 година - цели 83 млн. лв..

Впечатление прави още нещо -

най-големият и безценен план на локална власт близо половин година е без подписан контракт,

съгласно базата данни на АОП. Процедурите по идващия стадий на водния план в „ Северен “ стартираха още при започване на годината, през май беше определен реализатор „ ПИМК “ ООД, само че към момента няма подписан контракт за мегапроекта за близо 17 млн. лв., макар че и процедурите пред Комисия за защита на конкуренцията са завършили още при започване на лятото.

На процедура най-скъпият контракт на локалната администрация през годината е с „ Парсек Груп “ ЕООД, които получиха 6,1 млн. лв. за ремонта на ул. „ Даме Груев “ и транспортен възел „ Родопи “. Що се отнася до СМР, втората най-значима поръчка е за 5,8 млн. лв., а бенефициенти са няколко сдружения „ София Асфалт” ООД, “Ай Строй Инженеринг” ЕООД и „ Еко-Хидро-90 “ ООД по плана “Обновяване на градската среда в Община Пловдив “, като главните действия са благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, както и създаване на детски и спортни площадки.

Третият най-скъп СМР контракт е на регион „ Тракия “ и е извоюван от „ Драгиев и Ко “ ООД. Той е на правилото на

рамково съглашение за малко под 4 млн. лв. без Данък добавена стойност

и е с предмет поддръжка на инфраструктурата в региона. До каква степен ще бъде осъществен този договор обаче, няма по какъв начин да знаем, тъй като средства за него не са отпуснати и явно в границите на това съглашение в региона ще се работи на парче, което значи, че в случай че Общината отпусне средства за поправки в регионите (както направи на последната сесия), автоматизирано по силата на рамковото съглашение в " Тракия " активността ще се прави от компанията на Цанко Драгиев. Подобен рамков контракт към този момент няма нито едно от другите районни кметства.

С най-вече СМР контракти за 2021 година са „ Пътинженеринг “ ЕООД. През отиващата си година компанията на Недялко Бекриев е получила 3 договора за общо 2,9 млн. лв..

Абсолютните рекордьори при районните кметства са „ Северен “ и „ Тракия “. Стоян Алексиев и администрацията му са подписали общо 12 контракта през годината, само че обща им стойност е едвам 385 хиляди лв.. В „ Тракия “ пък контрактите са 14 на обща стойност близо 5.3 млн. лв. (заради рамковия контракт с „ Драгиев и Ко “). На противоположния полюс пък е районната администрация в „ Източен “, която не е подписала никакви контракти през настоящата година.

За съпоставяне

Впечатление прави, че Община Варна е съумяла да подпише контракти за над 120 млн. лв. за същия интервал. Дори и локалната администрация в Бургас съумява да подмине Пловдив с малко над 95 млн. лв. обществени разноски по Закон за обществените поръчки през 2021 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР