Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, силно критичен към

...
Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, силно критичен към
Коментари Харесай

Турски журналисти се изправят пред съда по обвинения в "смяна на редакционната политика"

Няколко публицисти от емблематичния турски вестник " Джумхуриет ", мощно сериозен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени през днешния ден пред съд в Истанбул, оповестява организация " Франс прес ".

Общо 17 публицисти, ръководители и други сегашни и някогашни сътрудници на основания през 1924 година в. " Джумхуриет " са упрекнати в подкрепяне на разнообразни " въоръжени терористични организации " и са застрашени с до 43 години затвор.

Вестникът, който си е построил солидна известност, с помощта на редица вести, поставящи властта в неловко състояние, твърди, че това е политически развой и задачата му е да бъде повалена една от последните самостоятелни медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската публицистика ще се изправят пред съда - колумнистът Кадри Гюрсел, проверяващият публицист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и основният редактор Мурат Сабунджу.

В обвиняванията против " Джумхюриет " има формулировки като " промяна на публицистичната политика ", подготовка на " насилствени и разделящи вести " и " интервюиране на водачи на терористични организации ", написа Би Би Си.

Сред обвинените е и Джан Дюндар - някогашен основен редактор на " Джумхуриет ", който си навлече гнева на Ердоган, откакто през 2014 година разгласява публикация, описваща по какъв начин Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, защото живее в Германия. Той и сътрудника му Ердем Гюл към този момент бяха наказани на пет години затвор за въпросния текст. След процеса Дюндар се реалокира да живее в Германия, където още веднъж работи в турска медия.

За бранителите на правата на индивида това дело е показателно за подронването на свободите след несполучливия опит за прелом на 15 юли 2016 година, последван от всеобщи чистки. Хиляди чиновници в областта на образованието, правосъдната система, медиите, полицията и армията бяха уволнени или хвърлени в пандиза.

В изявление за Би Би Си по-рано този месец президентът Реджеп Ердоган съобщи, че единствено двама публицисти са в пандиза. " Останалите или са терористи, или са пренасяли оръжия, или са ограбили банкомати ", сподели той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Опит за прелом в Турция (296)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР