Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на

...
Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на
Коментари Харесай

Хиляди хора в Беларус скандираха ``Махай се`` за оставката на Лукашенко |

Няколко хиляди последователи на беларуската съпротива се събраха нощес на нова проява в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Махай се! ", скандираше множеството по адрес на Лукашенко, който е на власт от 1994 година и в неделя бе избран отново за шести мандат на поста с 80 % от гласовете съгласно формалните резултати.
Най-малко 5000 души се включиха в митинга, който се състоя в края на един под напрежение за беларуския президент ден. По-рано през вчерашния ден Лукашенко бе освиркан при посещаване в цех на фона на набиращото мощ протестно придвижване.

Беларуската съпротива, която организира в неделя най-голямата проява в историята на страната, с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил избран отново благодарение на съществени измами, и упорства властта да бъде предадена на нейния претендент на изборите Светлана Тихановска, която в това време откри леговище в Литва. Самата Тихановска изрази подготвеност да " поеме своята отговорност ".

Снощи стачкуващите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на " политически пандизчии ", настоявайки за тяхното освобождение. Те също така показаха поддръжката си за шефа на Държавния научен спектакъл, някогашния министър на културата Павел Латушко, който бе уволнен през вчерашния ден, откакто изискал обществено нови избори и отдръпването на Лукашенко. Според локални медии няколко артисти от неговата натрупа са подали оставка в символ на взаимност с Латушко.

Сигнали в поддръжка на настояванията на опозицията идваха през целия ден през вчерашния ден, най-много посредством стачки в няколко предприятия и в жизненоважни за националната стопанска система промишлени браншове.
" Призоваваме всички работен колективи да се причислят към безсрочната стачка с искане на оставката на Александър Лукашенко ", споделиха от щаба на Тихановска.

По-рано през вчерашния ден беларуският президент бе освиркан от няколкостотин стачкуващи пред тракторен цех, където произнесе тирада и по-късно отговори на въпроси. Отказващ да отстъпи, Лукашенко повтори, че не има намерение да се отдръпна.

" Никога няма да направя каквото и да било под напън ", разгласи беларуският президент и акцентира, че " до момента в който не ме убиете, нови избори няма да има ". След това Лукашенко направи ангажимента, че е подготвен да съобщи властта, откакто на референдум бъде призната нова конституция, " само че не и под напън и не поради улицата ".

Беларуската съпротива показа предварителния състав на Координационен съвет по предаването на властта. Инициативата бе подкрепена от Полша.

Редица западни страни дадоха да се разбере, че не признават резултатите от изборите в Беларус.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) предложи да посредничи в някогашната руска република за започване на " открит и градивен разговор ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР