Няколко дни преди взрива в газопроводите на Северен поток в

...
Няколко дни преди взрива в газопроводите на Северен поток в
Коментари Харесай

Мистериозни кораби изплуваха край взрива на Северен поток

Няколко дни преди гърмежа в газопроводите на " Северен поток " в региона на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени сензори за следене на местоположението. Това заяви компанията SpaceKnow, която е анализирала сателитните фотоси.

Аналитиците са разкрили 25 плавателни съда, минаващи в региона няколко дни преди приключването на газ, само че единствено на два от тях транспондерите не са работели. Според шефа на SpaceKnow Джери Яворницки това значи, че те са се опитвали да скрият информацията за своето местоположението и маршрутите.

Според става дума за огромни кораби - дължината на всеки от тях е от 95 до 130 метра, които са задължени да имат и да употребяват транспондери, с цел да избегнат вероятен конфликт с други плавателни съдове, написа " Сега ".

SpaceKnow е предала резултатите от своето проучване на представители на НАТО, които проверяват приключването на газ. От НАТО са отказали коментар. Източник на Wired в НАТО е подтвърдил, че алиансът е получил информация от SpaceKnow и че сателитните фотоси могат да бъдат потребни за следствието.

Както " " писа, на 26 септември в Балтийско море имаше приключване на газ в двата газопровода на " Северен поток-1 " и в един от газопроводите на " Северен поток-2 ". На един от газопроводите на " Северен поток-1 " са открити две дупки с дълбочина до 5 метра.

Евросъюзът счита, че " Северен поток " е съзнателно развален. Шведската полиция, която изследва мястото на приключване, съобщи, че газопроводите са развалени от гърмеж.

Засега страните се въздържат да упрекват който и да било за гърмежите. Руският президент Владимир Путин упрекна за случилото се " аглосансонците ", а съветското министерство на защитата - Военно-морските сили на Англия. Британското министерство на защитата изрично отхвърля това.

Руски военни кораби са били видяни малко преди гърмежите наоколо до газопроводите " Северен поток ",, базирайки се на източници от западни разузнавания. Те са следени в понеделник и вторник, а детонациите станаха на 26 септември /понеделник/. Не е ясно дали те имат нещо общо със случилото се, само че следователите към този момент изследват информацията. Руски подводници също са били следени близо до тези региони предходната седмица, прибавя един от чиновниците на разузнаването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР