Няколко десетки комунисти и хора, изпитващи носталгия по Съветския съюз,

...
Няколко десетки комунисти и хора, изпитващи носталгия по Съветския съюз,
Коментари Харесай

Шепа комунисти и хора отбелязаха годишнината от неуспешния пуч от 1993 г. в Русия

Няколко десетки комунисти и хора, изпитващи носталгия по Съветския съюз, означиха през днешния ден в Москва 25-ата годишнина от несполучливия пуч на 3 и 4 октомври 1993 година, когато парламентаристите сграбчиха оръжие, с цел да не разрешат на тогавашния президент Борис Елцин да разпусне Народното събрание.

Пред телевизионната кула "Останкино " в северната част на съветската столица, където се водеха яростни боеве, се събраха към 50 души с портрети на убитите. Мнозина развяваха флагове на комунистическата партия или на Съюз на съветските социалистически републики, а двама свещеници отслужиха литургия. "Не може да има амнистия и благосклонност за тези събития. Това остава една от най-позорните страници в историята на страната ни ", съобщи за Агенция Франс Прес Евгений Доровин, ръководител на възпоменателния комитет за събитията. Отбелязването на годишнината от тези кървави два дни беше отразено сдържано от съветски щемпел, а този интервал на мощна политическа готовност и доверие в демокрацията през днешния ден наподобява пропуснат в Русия, отбелязва Агенция Франс Прес. Официално отбелязване на събитията нямаше.

"Октомврийската контрареволюция ", гласи заглавие в най-четения в страната ежедневник "Московский комсомолец ", а прокремълският в. "Известия " посвети две страници на събитията, давайки думата на участници в тях от двата лагера. След продължителна политическа рецесия през септември 1993 година Борис Елцин подреди разформироване на Върховния съвет на Руската федерация - Народното събрание от руската ера, който в отговор гласоподава преустановяване на пълномощията на президента.

На 3 октомври поддръжниците на Народното събрание, водени от военачалник Александър Руцкой, който прикани военновъздушните сили да "бомбардират Кремъл ", нападнаха кметството в Москва, а след това и малкия екран. На другия ден правилните на Борис Елцин специфични елементи щурмуват Белия дом - постройката на Народното събрание, където са се барикадирали депутатите консерватори. Тези дни ще останат в историята със подиуми на революция в сърцето на Москва и излъчени по целия свят фрагменти, на които танкова колона обстрелва Народното събрание. Според управляващите убитите при тези събития са 148, а съгласно метежниците - над 1000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР