Няколко часа след началото на дебата по внесения от ГЕРБ

...
Няколко часа след началото на дебата по внесения от ГЕРБ
Коментари Харесай

Странна липса на реални дебати по вота на недоверие срещу кабинета "Петков"

Няколко часа след началото на дебата по импортирания от ГЕРБ избор на съмнение поради неуспех във финансовата политика на държавното управление и ръководството на обществените запаси може да се заключи, че действителен спор на процедура няма.

След като някогашният финансов министър от последното държавно управление на ГЕРБ Кирил Ананиев изчете формалните претекстове за настояването на подобен избор, а министър председателят Кирил Петков отговори, председателстващият съвещанието на Народното събрание Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " подканяше депутатите в залата за изявления. Те бяха малко обаче и не постоянно всъщност.

Най-странно наподобява пасивността на вносителите от ГЕРБ и на депутатите от Движение за права и свободи, които по предписание атакуват държавното управление с всички вероятни обвинявания. Само преди десетина дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че " страната е счупена " и " най-хубавата актуализация на бюджета е оставката на държавното управление ". По същото време и зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че " най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета ". Една от аргументите, с която Слави Трифонов изтегли министрите на Има Такъв Народ от държавното управление пък беше, че " в страната към този момент няма пари ". След тези поръчки се чакаха разгорещени диспути по вота на съмнение, само че по някаква причина те не се състояха. Нещо повече, държанието на опозицията даде опция на ръководещите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни, обстоятелства и съпоставения с предходните държавни управления на ГЕРБ.

Въпросът какво може да се чака от самото гласоподаване на вота на съмнение обаче става по-труден. Според правилника на Народно събрание то би трябвало да се състои минимум 24 часа след края на дебатите, тъй че изходът може да се чака най-рано в сряда.
Реклама
Гласуването ще дефинира ориста на кабинета " Петков ", който остана с малцинство в Народното събрание, формирано от останалите три политически сили в обединението - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", откакто Слави Трифонов разгласи, че изтегля " министрите си " от държавното управление. До момента те не престават да са на постовете си, само че в оставка.

Също по предложение на партията на Трифонов новосформираното болшинство в Народното събрание от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " в профил от поста ръководителя на Народно събрание Никола Минчев от " Продължаваме промяната ".

Лидерът на Има Такъв Народ уточни като причина за дейностите си останалото неразбираемо " национално изменничество " на премиера Петков по проблема със Северна Македония. Според ръководещите същинските аргументи за отдръпването на министрите и последвалото внасяне на избор на съмнение от ГЕРБ са други - поисканите от районния министър от Има Такъв Народ спомагателни милиарди за пътища отводът на премиера и финансовия министър Асен Василев да продължат досегашното безотговорно разпределяне на големи пари от на бюджета; прекратяването на дългогодишната корупционна скица с фитосанитарния надзор на граничния пункт Капитан Андреево, разбиването на монопола на " Газпром " и идната промяна на КПКОНПИ.
Има Такъв Народ афектирани на " мафия "
Преди да стартира формалната процедура за разискване на вота на съмнение в декларация от името на " ИТН " Станислав Балабанов сподели, че " Продължаваме промяната ", работи като мафия, до момента в който назовава по този начин съперниците си. От партията на Трифонов взеха думата преди ГЕРБ, които внесоха настояването за вота.
Реклама
Балабанов назова за следващ път " предатели " депутатите, които се отделиха от Има Такъв Народ и се чака да поддържат държавното управление, като заключи, че те не предавали Слави Трифонов, а България.

Балабанов нападна премиера Кирил Петков, че е " проектант на така наречен френско предложение " за Северна Македония. " Защо предлагането е българско, а не белгийско или италианско? ", попита риторично той. Предложението, за което депутатът от Има Такъв Народ приказва, разговорно беше наречено " френско ", тъй като е направено в границите на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че с присъединяване на всички държави-членки на Европейски Съюз. Според последното мнение на Министерство на външните работи, което е към момента сектор точно на Има Такъв Народ, предлагането удволетворява настояванията на България към Скопие.
ГЕРБ: Икономически срив и обедняване
От трибуната на Народното събрание някогашният финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев изчете описаните в настояването за вота на съмнение претекстове. Според тях държавното управление е позволило неконтролируема инфлация и обедняване на популацията, има стопански срив, дефицитът ще надвиши 3.5%, а страната мощно ще задлъжнее.

Икономическата политика на държавното управление е опасност за финансовата, а оттова и за националната сигурност. Тя е
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Инфраструктура 2 Инфраструктура 3 Политика Реклама с избирателен темперамент и надалеч от потребностите на страната, предизвести Ананиев. По думите му става въпрос за " надценен напредък, подценена инфлация, висок бюджетен недостиг и голям държавен дълг, изпреварващ растеж на вноса над износа, нереалистично намаление на безработицата и сериозен размер на фискалния запас ".
" Не съм сигурен, че имате компетентността да ни разберете ", обърна се Ананиев към ръководещите , като им предложи да създадат информация на интернационалните финансови институции и на Българска народна банка.
Асен Василев с бумеранг от обстоятелства и данни
Финансовият министър Асен Василев дефинира изчетените от Ананиев доводи за вота на съмнение като несъстоятелни и отговори на всеки от тях с данни и съпоставения с останалите страни в Европейски Съюз. За " високия недостиг " от 4.1 на 100 (2.5 без коронавирус мерките) сподели, че е в границите на гласуваната и от ГЕРБ актуализация и един от най-ниските в Европейски Съюз.

Василев изясни растежа в цената вноса с независещото от държавното управление повишаване на горивата с 55% и на природния газ няколко пъти. Заедно с това разгласи данни за повишен експорт с 20% (без инфлационната компонента) във всички стопански браншове.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Ако смятате, че външният дълг е заробващ, това е поради вас, продъложи финансовият министър акцентирайки разлика от близо 2 милиарда лева по-ниско ниво в този момент в съпоставения със завареното. И добави, че това е третият най-нисък дълг в Европейски Съюз като дял от Брутният вътрешен продукт. За фискалния запас надлежно данните сочат срудства над два пъти от условия най-малко по закон.

Министърът включи в отговора си и оценката на рейтинговага организация " Фич ", съгласно която финансовите параметри през първото тримесечие в България са се оказали " изненадващо положителни " и прогнозата, че равнището на дълга ще остане ниско. Василев напомни и високата оценка на немския финансов министър Линднер при неотдавнашното му посещаване в София за стабилността на държавните финанси в България.

С особена заостреност беше отговорът му за непознатите вложения през първото тримесечие на годината в размер на 883 млн. евро, които са с пъти повече от същия интервал на всяка от 12-те години ръководство на ГЕРБ. Бедните и философията на икономическата политика Едно от редките оживления в залата провокира нецензурният, само че известен израз, който финансовият министър използва, с цел да опише философията на икономическата политика на съперниците си - " да го духат бедните " . Тази политика на ГЕРБ на ниски параметри на дълг и недостиг, съчетани с големи количества обири, докара до некачествени обществени услуги като опазване на здравето и обучение, а голяма част от пенсионерите - под линията на бедността, уточни Василев. По думите му това е повода България да заеме първото място в Европейски Съюз по неравноправие в приходите и той още веднъж съобщи, че настоящето държавно управление не приема и няма да следва същата философия.
Премиерът Петков: Мотивите за вота са други
В изявлението си преди него министър председателят Кирил Петков съобщи, че през миналите шест месеца настоящето държавно управление е управлявало в несъпоставима с всички предшествали го условия - в конюнктура на война, международна инфлация, пандемия от COVID-19 и скок в цените на енергийните източници, с което ГЕРБ са изцяло наясно, само че умишлено го подценяват.

Петков риторично попита дали повода за желаната оставка на държавното управление не са други - връщането в ръцете на страната на граничния пункт " Капитан Андреево ", прекъсването на инхаус поръчките за милиарди, началото на правосъдната промяна със закриването на профилираната прокуратура и проектозакона за промяна в КПКОНПИ, действителната диверсификация за газовите доставки или почналото следствие на " Турски поток "...
След отстраняването на Никола Минчев от председателския пост пред Народно събрание започнаха манифестации в поддръжка на държавното управление, които не престават и тази седмица. Фотограф: Юлия Лазарова
" Истината е една - това държавно управление няма да позволи да се краде от българския поданик и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до действително правораздаване. Заради тези претекстове на следващия ден би трябвало да вземете решение и имате действителен късмет да вкарате страната в политическа рецесия по време на война, да изпуснете историческото време за правосъдни промени и да върнете съветския газ ", обърна се към депутатите в залата Кирил Петков.

Към момента дебатите по импортирания от ГЕРБ избор на съмнение не престават.
Свързани публикации Френското предложение за Скопие стартира да намира поддръжка 20 юни 2022, 17:58 Интервю | Кирил Петков: Всички маски паднаха 17 юни 2022, 06:50 " Пич, Дългия ме праща ": В Народното събрание има нова коалиция и тя може да смъкна Петков до седмица 16 юни 2022, 09:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Румяна Червенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР