Няколко български военни пилота ще посрещнат Празника на Българската армия

...
Няколко български военни пилота ще посрещнат Празника на Българската армия
Коментари Харесай

Млади пилоти са оптимисти за бъдещето на военната ни авиация

Няколко български военни водача ще посрещнат Празника на Българската войска в Съединени американски щати. Там те се образоват да летят на новия изтребител F-16. Макар поради пандемията да се чака закъснение на доставките за страната ни на първите осем машини, бъдещите водачи остават оптимисти и за бъдещето на военната ни авиация.
Когато преди две години капитан Тодор Тодоров обясняваше за бъдещото си образование F-16, в неговите думи имаше вяра, че чакането за възобновяване на авиопарка на българските Военновъздушни сили към този момент е завършило, а неговото потомство ще има най-накрая опция да употребява съвременна техника . Две години след първичното тръгване за образованието на F-16 капитан Тодоров не е изгубил вярата, макар предстоящото закъснение на машините.

Надеждата идва освен от това, че България продължава да изпраща през последните месеци нови водачи за образование . Но и поради това, че сътрудника му капитан Александър Велинов стана първият квалифициран български водач на изтребител F-16 . Това работи мотивиращо, споделя капитан Тодоров.

" Ще продължаваме отсега нататък за летим дружно в Щатите. Мотивира ме. Всички желаеме да вървим по този път. Трябва повече млади стимулирани българи да работят във Военновъздушните сили . Аз съм оптимист и се надявам тази смяна да се случи. "

Двете години закъснение в подготовката на водачите и доставката на самолетите станаха мотив за рецензии . Основно сред политиците, че страната ни е дала два милиарда за самолети на хартия , а за забавянето би умъртвило българската военна авиация. Капитан Тодоров счита, че това не въздейства на водачите.

 Тодор Тодоров Снимка: Личен списък

" Ние си имаме задача , която ясно осъзнаваме – да осигуряваме въздушния суверенитет на България. Всички гледаме в една и съща посока. "

С новите самолети ще дойдат и множеството часове във въздуха , нальотът ще се вдигне, добавя оптимистично той.

" Докато новият аероплан пристигна, сигурно би трябвало да поддържаме МиГ-29 ", безапелационен е Тодоров. По думите му би трябвало да има застъпване в потреблението на двата типа изтребители.

За двете години образование предстоят нови провокации. Капитан Тодоров към момента не е се качвал на Ф-16. Лети на образователен реактивен аероплан, само че към този момент може да направи разлика в практиките на хвърчене в България и Съединени американски щати .

" Там се лети доста интензивно, летим всеки ден, разнообразни типове подготовки. "

Освен на висшия пилотаж, капитан Тодоров сега се образова и на друго – да бъде родител на първото си дете.

" Със сигурност най-трудното е да правиш и двете едновременно. Висшият пилотаж не е толкоз сложен. Родителството е обвързвано с много провокации. "

 Мартин Сотиров Снимка: Личен списък

Цветелин Пъловски и Мартин Сотиров са две от новите попълнения в образованието за F -16 . И двамата споделят, че да летят за българските Военновъздушни сили е чест и по този начин реализират фантазията си. За Сотиров не е от голяма важност на какво летят.

" Като водачи за нас е от голяма важност да има на какво да летим . Промяната на платформата за хвърчене е много сложна. "

Мартин Сотиров в този момент е в американската военновъздушната база в Кълъмбъс, Мисисипи. Лети на подготвителен аероплан и чака идното образование да е много мъчно. Уверен е, че ще се оправи, като сътрудника си Александър Велинов, който стана първият квалифициран български водач на изтребител F-16.

" Надъхващо е, като видиш някой, който към този момент го е приключил . Ето, става, в този момент е наш ред. "

Мартин изяснява, че залогът е освен да покаже, че може, а и това, че е част от поколението български водачи, които имат действителната опция да служат, употребявайки напълно новата платформа.

" Българските Военновъздушни сили доста години са чакали това потомство изтребител . Ние сме късметлии – ще сме от първите, които ще летят на тях. "

Критиката към армията не е приятна, хората са изгубили доверието в нея, признава Мартин Сотиров. Той е уверен, че самолети са ни нужни.

 Цветелин Пъловски Снимка: Личен списък

Цветелин Пъловски също е сътрудник на Мартин Сотиров във Военновъздушната база в Кълъмбъс, Мисисипи. Целта на Цветелин е да стане сполучлив водач, а това образование е късмет да се потвърди.

" Говорим си за шанса, че най-сетне ще има нов аероплан и ще можем да изпълняваме нашите отговорности по по-безопасен и ефикасен метод . Това е доста изискваща специалност. Уважавана специалност е, само че несъмнено не е желана. "

Ще има апетит за водачи, изключително за F-16 , предвижда Цветелин.

" Искам да съм сполучлив водач. Това ми беше фантазията . Гледам да подкрепям желанието, което ме е водило до момента. Добрите времена предстоят. "

" На първо място ни трябват самолети, на които да можем да летим. Трябват ни хора, които могат да обслужват техниката. Трябват и пари ", обобщава Мартин Сотиров.

В момента няма задоволително водачи, само че би трябвало да има прилив на нови водачи през идващите години, споделя още той.

Тодор, Цветелин и Мартин са част от новото потомство български водачи на Военновъздушни сили . Празника на българската войска някои от тях ще посрещнат на хиляди километри от родината. Затова от физическата отдалеченост оттатък океана, а и от дистанцията на опита си досега пожелават " на цяла България – да бъдат живи и здрави и в тези сложни времена да се държим един за различен и да сме по-сплотени отвсякога ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР