Няколко агенции в момента извършват масирани проверки на търговските вериги

...
Няколко агенции в момента извършват масирани проверки на търговските вериги
Коментари Харесай

Има ли спекула при храните у нас?

Няколко организации сега правят масирани инспекции на комерсиалните вериги поради увеличаващите се цени на стоките. Служебното държавно управление разгласи, че ще се бори с нелоялните търговци посредством платформа за продан на информация за протичащото се на пазара.

Първите краставици от оранжериите на Веселин Велев ще излязат след две седмици, само че на цена, по-висока с един лев от предходната година. Причината - увеличените разноски за производството. „ Най-голямото перо, което подвига себестойността, е отоплението, горивото - дали си на въглища, дали си на газ, дали си на пелети, торове, препарати ", споделя земеделският производител.

Така кг краставици от производителя на едро става 5 лв.. Веселин Велев обаче твърди, че това не е далавера, а действителна себестойност. „ Спекула от наша страна няма. Ние не можем да направляваме търговците по веригата какъв брой си поставят надценка. Там е казусът. Вероятно 7 лв. до крайния консуматор и нагоре ", разяснява той.

По пътя от оранжерията до сергията на пазара марулите от 60 стотинки скачат двойно.

Васил Василев има мандра. Обяснява, че фуражите и енергийните разноски са скочили с 50% единствено за една година. А това рефлектира върху цената на суровото прясно мляко, което фермерите продават за по един лев на литър. За кг сирене са нужни 7 литра прясно мляко. Но има опаковка, заплати, индустриални и енергийни разноски, превоз. Така килограмът на сиренето става 15 лв., пресмята производителят, а на кашкавала - 25 лв..

От производителите се насочваме към огромния хранителен магазин с въпроса при тях ли е спекулата. „ Не е при нас, не е при дребния търговец. При нас стоката идва всеки ден с разнообразни цени. Спекулата не е при дребния търговец, тя е на по-високо равнище ", съобщи Дафинка Дългърова, която е притежател на хранителен магазин. Твърди, че продава с надценка сред 10 и 20%.

И въпреки, че никой в комерсиалната мрежа не признава за далавера, то потребителите я усещат по джоба си. Контролните органи настояват, че инспекциите не престават, а уличени в далавера досега няма.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР