Някои родни журналисти заляха новината за присъствието на Бойко Борисов

...
Някои родни журналисти заляха новината за присъствието на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Откриването на ремонтирания храм “Св. Стефан“ в Истанбул – сделка или да

Някои родни публицисти заляха новината за наличието на Бойко Борисов при разкриване на Желязната черква „ Св. Стефан “ в Истанбул с толкоз шербет, че има огромна заплаха да заловен диабет. Всеки път техните слугинските напъни при отразяването на Борисов изумяват и трансформират обещано събитие в скука още преди да се е случило. Ей това го умеят.

На Ивановден, 7 януари, неделя, Борисов и Ердоган ще открият ремонтираната българска черква в космополитния Истанбул. Българският министър председател – а не президент, както допуска протоколът, - е поканен по няколко аргументи. Първо църквата е българска и второ, турският президент желае да изпрати обръщение на Европейски Съюз, чието председателство стартира в София. По-лесно е посредством Борисов, който е уязвим по абсурда с противозаконния трафик на цигари от „ Булгартабак “ към Турци и дружелюбното връщане на набедени за гюленисти от България в Турция, да речем.

Това е забележимата част от договорката. Има и невидима, която май е по-важна. Например сделката до НДК да стартира строителство на втора джамия в София. Ние ремонтирахме вашата черква в Истанбул, ние ни давате позволение за втора джамия в София. Има и причини: досегашната Баня Баши в центъра на града от години не е в положение да побере искащите мюсюлмани да се молят. По неофициални данни изповядващите исляма в българската столица са към този момент сред 50 и 70 хиляди. В момента действат най-малко две противозаконни джамии, където се събират мюсюлмани за молитва. Кметицата Фандъкова декларира по този мотив: „ В последните години водим диалози с Главното мюфтийство. До този миг няма единодушие. Когато получим сигнал за места, където се събират хора за молитва, пращаме инспекция. “

През април се чака турският президент Ердоган да посети България и по-точно Делиормана и Шумен, където ще взе участие в петъчна молитва в джамията Томбул джамия (Шериф Халил паша джамия). Хора от Движение за права и свободи настояват, че той ще бъде посрещнат от 80-100 хиляди български мюсюлмани. През декември той провокира скандал по време на петъчна молитва в джамията в Комотини, Гърция, където бе на посещаване. Там той съобщи за следващ път териториални искания към прилежащи страни. Възможно е у нас да се повтори същата процедура. При това по време на председателството, с което ръководещите толкоз се гордеят. Тази договорка е допустима само със единодушието на премиера Борисов, разясняват дипломати.

За сходно нещо приказва и фактът, че Турското държавно управление отпусна за ремонта на Желязната черква към 9 млн лв., а българското – към 400 хиляди лв.. Разликата е колосална. Строителите, архитектите и инженерите също са турци.

Храмът носи името на Св. Стефан, защото той е първият страдалец за християнската религия, поради което е именуван първомъченик.

През тези години близо 40 строители и реставратори от Турция съумяха да върнат блясъка на храма, който се издига величествено в кв. " Фенера ", на брега на Златния рог.

През 2018 година храмът отбелязва 120 години от основаването си.

Ремонтът стартира през 2011 година, прекъсва за малко време поради гибелта на бизнесмена и продължава две години по-късно с нов строител.

Църквата " Св. Стефан " е единствена православна желязна черква в света

Желязната черква е единствената православна по рода си в света. Храмът се състои от стоманени детайли с общо тегло 500 тона, съединена на правилото на Айфеловата кула. Всички детайли са захванати към основите с към четири милиона болтове, гайки и нитове. От дърво е единствено част от структурата в основата и иконостасът.

Храмът е докаран на части с трен до Триест и оттова с транспортен съд до Истанбул. Същите инженери са изработели още две идентични на тази църкви, които били за Австралия и Румъния. Първата потъва в морето по време на превоза, а втората е унищожена при бомбардировка.

Така " Св. Стефан " остава единствената православна желязна черква в света. Тя е висока 15 метра, като камбанарията й дава още 5 метра височина. Тя е на два етажа, има и подземие, с обща повърхност 500 кв.м.

Църквата е издигната в парцел, дарен през 1849 година за българските черковни потребности от княз Стефан Богориди, авторитетен османски служител, българин в Цариград. Основният камък на храма е подложен на 27 април 1892 година, две години откакто за това е публикуван специфичен султански ферман. Църквата е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година, празника на Рождество Богородично, и неин патрон става архидякон и първомъченик Стефан.

В двора на българската черква в Истанбул " Св. Стефан " са заровени българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР