Някои продукти... променят начина, по който гледаме на технологиите, каза

...
Някои продукти... променят начина, по който гледаме на технологиите, каза
Коментари Харесай

Vision Pro на Apple е техническо чудо. Някой ще го купи ли?

" Някои артикули... трансформират метода, по който гледаме на технологиите ", сподели шефът на Apple Тим Кук, когато показа най-новата джаджа на софтуерния колос на 5 юни. Vision Pro, очила за виртуална и разширена действителност (VR и AR на жаргон), чието развиване се следи от години, ще бъдат на пазара при започване на идната година. С повече от 5000 патента, Apple назова елегантните стъклени очила " най-амбициозният артикул, който в миналото сме създавали ".

" Някои артикули... трансформират метода, по който гледаме на технологиите ", сподели шефът на Apple Тим Кук, когато показа най-новата джаджа на софтуерния колос на 5 юни. Vision Pro, очила за виртуална и разширена действителност (VR и AR на жаргон), чието развиване се следи от години, ще бъдат на пазара при започване на идната година. С повече от 5000 патента, Apple назова елегантните стъклени очила " най-амбициозният артикул, който в миналото сме създавали ".

Може да се окаже и един от най-слабо продаваните им. Съобщава се, че компанията се е надявала да продаде към 3 млн. броя през първата година. Но упованията са намалени; някои анализатори в този момент чакат Apple да достави по-малко от 200 хиляди броя за 12 месеца - по-малко от всеки различен огромен артикул на компанията. Първата версия на Vision Pro може да се окаже търговски неуспех. И въпреки всичко това е и първата стъпка по пътя към нещо, което Apple се надява да бъде доста по-голямо.
Впечатляваща технология
Технологията, до която Apple към момента не е разрешила на обществеността да се допре, наподобява впечатляващо. За разлика от други очила, които са склонни да изискват ръчни контролери, Vision Pro се ръководи посредством жестове с ръце, гласови команди и придвижвания на очите. Той наблюдава очите като мишка и разпознава ирисите вместо ключова дума. Това е " пропускащо " устройство, което употребява предни камери, с цел да покаже на потребителя видеоизглед на света към тях. И с цел да наподобяват по-нормални за другите, проектира видеоизображение на очите им върху предната част на стъклото. (Реклама на Apple демонстрира мъж, който прави закуска на децата си, до момента в който я носи - нещо, което бихте се затруднили да извършите с множеството други очила.)
Реклама
Основната причина за плануваните ниски продажби е цената. Започваща от 3499 $, устройството е повече от три пъти по-скъпо от конкурентните VR и AR очила на Meta, Quest Pro, и повече от 10 пъти по-скъпо от Quest 2, необятно употребяваното VR устройство на компанията за обществени медии. Дори при тази цена продуктът на Apple трябваше да направи някои механически взаимни отстъпки. Има тромава външна батерия, обвързвана към слушалките с кабел, която устоя единствено два часа. И макар че дизайнерите на Apple са създали всичко допустимо, с цел да го създадат допустимо най-елегантен, към момента е неловко да го сложите на лицето си.

Подобни провокации принудиха доста съперници да премислят присъединяване си във виртуалната и разширената действителност. Meta, наподобява, понижава ентусиазма си след недоволствата на вложителите по отношение на разноските и, както се оповестява, слабите продажби на Quest Pro макар внезапното понижение на цените от стартирането му през октомври. Софтуерният колос Microsoft отсрочи концепцията да направи различен HoloLens, AR устройство, което се употребява основно от корпоративни клиенти. Snap, наподобява, не бърза да показа нова версия на своите AR Spectacles. Китайският софтуерен колос Tencent изостави своите проекти за VR хардуер през февруари.
Нужно е време
Не е извънредно новите артикули да лишават време, с цел да " излетят ". Миналите шлагери на Apple нормално имаха потребност от няколко години, преди в действителност да уловят забележителна част от пазара. Продажбите на Apple Watch бяха ниски, до момента в който хората не взеха решение, че главната му приложимост е за наблюдаване на тяхното здраве. IPhone не излетя до четвъртото си потомство през 2010 година, по това време App Store беше цялостен с хиляди приложения, които накараха хората да осъзнаят какво може да направи телефонът. Откриването на повече аргументи за приложимост на iPhone също оказа помощ да се оправдае цената му. Устройството беше считано за неуместно скъпо, когато беше пуснато на пазара с цена 599 долара; в наши дни един топ модел коства 1599 $ - цена, която хората са подготвени да платят, тъй като може да направи толкоз доста. Може би Apple може да възстановява заплащането на хиляди долари за чифт очила по същия метод.

Все отново Vision Pro е показан на прекомерно ранен стадий. Вместо същински потребителски артикул той е по-скоро като " безценен комплект за разработчици ", споделя един производител на AR съставни елементи. Пускането на насочен към разработчиците артикул на този стадий е " нова граница " за Apple, споделя Джордж Джиджашвили от анализаторската компания Omdia.
Реклама В изследване през 2021 година три пъти повече хора са декларирали, че биха купили очила от Apple, в сравнение с от втората компания Гугъл. " Мета " остана шеста.
Има две аргументи компанията да желае да пусне продукта по-рано. Първата е конкурентният напън, основно от страна на Meta, която макар съкращаването на чиновници наема доста хора, с цел да извърши задачата си да трансформира " метавселената " в действителност. Освен че притегля гении, Meta набира консуматори. Вече към 10% от американците употребяват VR очила най-малко един път месечно, сочат данни на компанията за данни Insider Intelligence. Повечето от тези комплекти са направени от Meta, която се бори със своя Quest 2 да натрупа сериозна маса от консуматори, макар че планът е на загуба. Тази есен на пазара ще бъде пуснат Quest 3, устройство за прекосяване, което ще бъде доста по-малко способно от това на Apple, само че на цена от 499 $ е по-реалистична вероятност за множеството консуматори.

Втората причина, заради която Apple желае да пусне своя артикул, е, че към този момент има ясна концепция за това какво следва в този сегмент на пазара. Техническите хора от дълго време спекулират, че в последна сметка ще бъде допустимо да има чифт AR очила, толкоз тънки и незабележими като чифт сенници. В този миг слушалките ще спрат да бъдат тромави неща за фанатици и ще стартират да се трансформират в нещо, което естествените хора могат да носят на всички места. Такива устройства може даже да заменят смарт телефона като идната огромна софтуерна платформа. " Не мисля, че някой има подозрение, че AR е бъдещето ", споделя Джитеш Убрани от компанията за данни IDC. Презентацията на Apple характеризира Vision Pro като " началото на напълно нова платформа ". Чаши на половина цялостни Стратегията не е лишена от риск. Apple има известност на пускащ съвършени, полирани артикули. Пускането на устройство за 3499 $ с двучасов живот на батерията може да се равнява на това, което Стив Джобс, починалият предходник на господин Кук, характеризираше като " отдръпване на марката ".

Също по този начин към момента не е ясно какво ще вършат хората с устройствата си. Досега VR очилата са били употребявани най-вече за игри: близо 90% от разноските за VR наличие предходната година са били за игри, пресмята Omdia. Quest Pro на Meta не съумя да развълнува експертите с обещанието си за персонална видеоконференция и други сходни. Презентацията на Vision Pro на Apple, въпреки и особено хлъзгава, нямаше нищо, което да наподобява на " убийствено приложение ". Има някои вълнуващи функционалности като опцията да вършиме 3D фотоси и видеоклипове, което трансформира устройството в " генератор на носталгия ", споделя господин Убрани. Но множеството от препоръчаните от Apple приложения на Vision Pro, наподобява, включват третирането му като нещо като великански виртуален работен плот, потребление на плаващи прозорци на Zoom чатове или електронни таблици на Excel или гледане на филм на великански виртуален екран. Нищо от това не е толкоз новаторско, колкото самата технология.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР