Някои от вас може би се изненадани, че у нас

...
Някои от вас може би се изненадани, че у нас
Коментари Харесай

  Знаете ли, че в България има пустиня? А къде се намира? 


Някои от вас може би се сюрпризирани, че у нас в действителност има пустиня. Може би ще са по-изненадани, откакто схванат, че тя се намира покрай морето.

Става въпрос за местността Побити камъни, ситуирана западно от град Варна и по-точно от двете страни на основния път София – Варна, сред селата Слънчево, Страшимирово и един от кварталите на град Девня – „ Повеляново “.


Местността е единствената естествено образувана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено образувани пустини в Европа, като другата е пустинята Табернас в Испания.

Точно там може да се види и един необикновен естествен феномен – Побитите камъни. Известни са още като „ Каменната гора “.,пише глас бг

Разположени са на км западно от Варна, от двете страни на основния път Варна – София, сред селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал „ Повеляново “. Разпределени са на 18 огромни и дребни групи на повърхност от 7 кв. км.

Най-известна е групата „ Център-Юг “. Тя е разпложена на 18 км западно от Варна. В нея се наброяват към 300 огромни и дребни колони, високи до 6 метра. Наричат я още „ Диклиташка група “.

" Страшимировската група " също е доста впечатляваща. Разположена е на юг от главната група, до с. Страшимирово и е формирана от четири близки един до различен ансамбъла с доста разнообразни по величина и форма структури. Характерна специфичност на колоните тук е, че са издути по средата, като че ли два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях доближават до 9 м в диаметър.

По-известните групи са: Слънчевска, Централна, Дренака, Тетерлика, Белославска, Голям връх, Авренска поляна. Много забавна е групата в местността Кариерата край Девня – нейните колони изумително наподобяват вкаменени дървета.

Природната забележителност съставлява отбор от каменни колони, високи до 10 м., кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, разнообразни по форма и величина скални блокове и голям брой каменни парчета, разпилени по целия комплекс.

От хилядолетия природата извайва каменните парчета, с цел да ги трансформира във впечатляващи статуи, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. " Каменните стражи ", " Камилата ”, " Трона ", " Каменната гора " са имената единствено на част от тези естествени пластики.

Пространствата сред колоните са заети от сиво-жълти пясъци, върху които е развита най-вече тревна растителност с преобладание на пясъколюбиви типове.

В " Побити камъни " се опазва единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка - международно заплашен тип. Природната забележителност е значимо местообитание на 4 международно застрашени, 2 застрашени и 8 предпазени типа растения в България.

Най-голямата тайнственост към Побитите камъни е обвързвана с тяхното образуване. За произхода им има доста хипотези, които могат да се обединят основно в две групи – за органичния и неорганичния им генезис. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се изяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и други

За да бъдат опазени, през 1937 година са оповестени за естествена забележителност. На цялата им повърхност е неразрешено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушение на самите колони, осъществяване на минно-геоложки действия, даже залесяване.

Единствените известни сходни формирания на планетата се намират в Шарк Бей в Национален парк Намбунг в Австралия, показва Atlas Obscura.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР