Някои от най-големите имена в технологичния бранш, сред които Илън

...
Някои от най-големите имена в технологичния бранш, сред които Илън
Коментари Харесай

Технологични титани, сред които Мъск, Зукърбърг и Алтман се събират във Вашингтон за форум, посветен на ИИ

Някои от най-големите имена в софтуерния отрасъл, измежду които Илън Мъск, Марк Зукърбърг, Сундар Пичай, Бил Гейтс, Дженсън Хуанг и Сам Алтман, са през днешния ден във Вашингтон на конгрес за изкуствения разсъдък при закрити врата, с цел да изкажат мнението си за регулирането на промишлеността.

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър ще бъде хазаин на събитието, което е първото от деветте „ AI Insight Forums “, планувани да се проведат тази есен. Към изпълнителните шефове на огромни софтуерни компании и легендите на промишлеността ще се причислят и някои водачи на профсъюзи и групи на гражданското общество.

„ За Конгреса да одобри закон за изкуствения разсъдък значи да се ангажира с една от най-сложните и значими тематики, с които Конгресът в миналото се е сблъсквал. “

заяви Шумър

Той добави, че форумите ще бъдат „ разнообразни от всички останали, които сме виждали в Сената от доста дълго време, а може би и в миналото до момента: събиране на най-хубавите представители на бизнеса, гражданските права, защитата, научните проучвания, труда, изкуствата, всички дружно в една зала, с цел да проведат по този начин нужния диалог за това по какъв начин Конгресът може да се оправи с изкуствения разсъдък “.

Днешното събитие ще продължи 6 часа и ще бъде разграничено на две сесии – една заран и една следобяд. Axios оповестява, че шефът на OpenAI Сам Алтман, който и преди е призовавал за контролиране на ИИ ще участва и на двете сесии.

NVIDIA е един от най-големите бенефициенти на взрива на изкуствения разсъдък през тази година, с помощта на световната известност на нейните чипове за приложения с изкуствен интелект като H100, които помогнаха за достигането на пазарната капитализация на компанията над 1 трилион $. Очаква се основният изпълнителен шеф Дженсън Хуанг да призове за предвидимо и транспарантно контролиране на ИИ и да изиска съществуващите закони да бъдат прегледани деликатно от сенаторите преди да одобряват нови.

Някои от тематиките, които се чака да бъдат разисквани по време на форумите, включват потреблението на ИИ за основаване на безапелационни deepfake-ове за незаконни цели и интервенция в изборите. Още предходната седмица Microsoft предизвести, че китайски сътрудници употребяват изкуствен интелект за генериране на изображения за разпространяване на дезинформация и оказване на въздействие върху гласоподавателите в Съединени американски щати преди изборите през 2024 година.

Още през март над 1100 души измежду които и Илън Мъск подписаха писмо, в което се упорства за 6-месечна пауза в развиването на усъвършенствания изкуствен интелект заради опасения, че системите с разсъдък, конкурентен на човешкия могат да съставляват дълбоки опасности за обществото и човечеството.

През юли Белият дом убеди Amazon, Anthropic, Гугъл, Inflection, Meta, Microsoft и OpenAI да подпишат документ, посредством който да одобряват непринудено ангажимент за обезпечаване на „ безвреден, сигурен и благонадежден “ ИИ. Белият дом съобщи, че седемте компании са виновни да подсигуряват, че техните артикули са безвредни и би трябвало да запазят правата и сигурността на хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР