Някои от най-големите банки в страната спират да приемат депозити

...
Някои от най-големите банки в страната спират да приемат депозити
Коментари Харесай

Банките у нас спират да приемат депозити или слагат такси за тях! Вижте коя банка как ще действа

Някои от най-големите банки в страната стопират да одобряват депозити на жители. Освен това вкарват и такса в размер на 0,7% за предпазване на пари на жители в размер над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки, осведоми „ Труд “.

Такса няма да се заплаща за пари по сметки с благотворителна цел. Началото на смяната във връзка с спестяванията на семействата беше обещано още при започване на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на жители.

На уеб страницата на банката е посочено, че това е краткотрайно, само че докога ще продължи никой не може да каже, тъй като зависи от пазара и желанието на хората и компаниите да икономисват.

Бaнкa ДCK първа вкара още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото на ден салдо по всички сметки на един жител надвишава 400 хиляди лева В размера на наличните пари не влизат сумите по към този момент откритите депозити.

От 31 юли Пощенска банка вкарва и такса за внасяне на пари в брой по срочен депозит, което сега е гратис. За суми до 3000 лева таксата ще бъде 1 лева, а за по-големи суми - 1 лев плюс 0,2% за частта над 3000 лева, само че не по-млако от 3 лева и не повече от 300 лева Ако внасяните пари са в евро таксата ще бъде още по-голяма - 0,3% от сумата, само че не по-малко от 3 евро и не повече от 200 евро.

От 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк също трансформира редица такса за жители. Например таксата за разкриване на сметка за съществени интервенции става 1,50 лева, а за обслужване на сметката - 1,45 лева, в случай че по нея всеки месец постъпва заплата, и 2,40 лева, в случай че по сметката не влизат регулярно пари. За изтегляне на пари в брой от офис на банката в размер до 1000 лева таксата става 2,80 лева За изтегляне на пари от банкомат на банката таксата ще бъде 0,24 лева, а от банкомат на друга банка - 1,14 лева Променят се и такси те за банкови преводи, както и за регулярни автоматизирани заплащания на сметки за ток, вода и парно. Ако тези регулярни заплащания посредством пряк дебит са по сметка в същата банка таксата става 1,95 лева, а в случай че са по сметка в друга банка - таксата ще бъде 3,90 лева

Банка ДСК също подвига такси те си. От 1 юли таксата за информация посредством банкомат става 50 ст. За изтегляне на суми до 2000 лева в брой от офис таксата ще бъде 0,5% от сумата, само че не по-малко от 5 лева А за внасяне на суми до 3000 лева таксата става 2 лева За регулярни заплащания на битови сметки таксата от 1 юли става 4 лева

Банките понижават лихвите по депозити те, а някои даже преустановяват приемането на влогове на жители, тъй като са цялостни с пари. За година общата сума на депозити те на жители и компании е повишена с близо 9,8 милиарда лева и към края на април е 95,6 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Сред аргументите за това е пандемията. В изискванията на рецесия доста хора ограничиха екскурзиите в чужбина, покупките на коли и първокласни движимости. Редица компании пък стопираха вложенията си поради несигурността по какъв начин ще се развие пазарът. В резултат доста хора и търговски сдружения натрупаха огромни суми в банки те. За година спестяванията на семействата са нарастнали с 6,75 милиарда лева, а влоговете на компаниите са се нараснали с 3,2 милиарда лева

От данните на Българска народна банка излиза наяве, че най-бързо нарастват огромните депозити на жители със суми над 1 млн. лева в тях.

В края на март депозити те на жители със суми над 1 млн. лева в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 милиарда лева За година, по време на пандемията, броят на депозити те на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се усилва близо 35%.

На второ място по растеж са депозити те на жители със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хиляди, а общата сума в тях се усилва с 22,5% до 3,91 милиарда лева На трето място също са огромни депозити - тези със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева За година броят им и общата сума в тях се усилват с над 14%. При по-малките депозити също има нарастване, като колкото по-малки са сумите във влоговете на жители, толкоз по-малък е растежът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лева даже има спад.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР