Някои от находките на археолозите са преобърнали нашите представи за

...
Някои от находките на археолозите са преобърнали нашите представи за
Коментари Харесай

Зловещите археологически находки

Някои от находките на археолозите са преобърнали нашите показа за от дълго време отминали времена.

Нека забележим част от най-плашещите от тях.

Италианската магьосница

Тази находка сама по себе си не е злокобна. Но тя се явява образец за това по какъв начин в Средновековна Европа са се борили с „ вещиците “. В община Сан Калоджеро в Южна Италия през 2015 година е открит скелет, принадлежал на момиче на възраст 15–17 години. „ Вещицата “ е живяла в IX–XV век. Тя била изгорена, тялото – хвърлено в яма, а самият гроб бил затрупан с тежки плочи, с цел да не може „ вещицата да стане “.

 Скелетът на 13-годишната Скелетът на „ вещицата “. © Pinterest

Освен това се ползвали и други способи за битка с „ нечистите сили “. Жертвите да вземем за пример били обезглавявани, в устата им били слагани камъни или били разчленявани.

Учените са анализирали останките и са стигнали до извода, че починалата не е била напълно здрава. Нещастното момиче е страдало от скорбут, лицето му евентуално е било много неясно, а също така от време на време е имало припадъци. Вероятно точно болестта е станало причина девойката да бъде упрекната за магьосница.

Такава орис в Средновековието можела да застигне всеки. Година по-рано в същия район археолозите са разкрили остатъци на 13-годишно момиче, заровено с лицето надолу. Това събитие също подухва на мисълта за обвинявания във вещерство.

Йоци

Леденият човек Йоци е една от най-прочутите мумии на всички времена. Отрита е напълно инцидентно – немски туристи се натъкнали на мумията в Йоцталските Алпи през 1991 година. Останките са се съхранили толкоз добре, че в началото помислили Йоци за умрял планинар.

 © Cult-turist © Cult-turist

Но както след това посочил радиовъглеродният разбор, възрастта на находката е към 5300 години. По подобен метод пред нас е най-старата мумия, откривана на територията на Европа. Йоци наподобява като създание от различен свят. Колкото до аргументите за гибелта на Ледения човек, то учените показват стрелата, попаднала в неговото рамо. Нейният връх е затънал доста надълбоко.

Истински страшна находката станала тогава, когато с нея били свързани поредност загадъчни смъртни случаи с хора, контактували по един или различен метод с Йоци. Един станал жертва на злополука, различен попаднал под лавина, трети станали жертви на разнообразни болести.

Проклятието на Ледения човек

Проклятието на Йоци било възприето скептично от специалистите. В края на краищата с мумията са работили хиляди експерти и единствено една дребна част от тях станали жертви на нещастни случаи.

Бебетата от Ашкелон

Вероятно това е една от най-плашещите находки на всички времена. Тя е направена през 1988 година по време на разкопки в Ашкелон, в Южния окръг на Израел. В центъра на вниманието на учените попадал древноримски канализационен колектор, където попадали отпадъците от локалните бани.

 Националният парк Ашкелон. © Wikipedia Националният парк Ашкелон. © Wikipedia

Под една от тях били открити остатъци на към 100 деца. Учените считат, че това не е била баня, а място, където са убивали новородени. Сега това звуци като безчовечие, само че в тези времена бебето след раждане се считало за неодушевено и в случай че бащата не го признаел, то можело да се умъртви.

Според една от версиите измежду убитите били деца на локални проститутки, а самото заведени е било обществен дом. В този случай бебетата от мъжки пол били убивани незабавно, до момента в който девойките можело да бъдат оставени, с цел да попълнят в бъдеще редиците на „ жриците на любовта “.

Изобщо в Римската империя детеубийството било много необятно публикувано. Един от първите, осъдили този безчовечен бит, бил философът Филон Александрийски. Впоследствие тази процедура се порицавала строго от последователите на християнската вяра.

Момчето от Гренландия

Килакитсок (гренл. Qilakitsoq) е археологически монумент на полуостров Нуусуак, ситуиран в западната част на Гренландия. Паметникът е придобил злокобна популярност след находка, направена през 1972 година. В мразовит гроб били открити останките на осем ескимоси, които датират от 1475 година Четири от телата са се съхранили доста добре под скалата с ниска температура.

 Мумията на шестмесечното бебе. © Wikipedia Мумията на шестмесечното бебе. © Wikipedia

В първия от гробовете (до него бил открит още един) били открити телата на шестима възрастни и две деца. Особено злокобна се оказала мумията на шестмесечно бебе, което съгласно традицията на ескимосите може да е заровено живо. Вероятно това е една от най-страшните находки в историята на археологията. С огромна възможност детето е страдало от синдром на Даун. Възрастните мумии били забележителни с татуировки на лицето.

В началото на XXI век бил извършен ДНК разбор, който открил роднински връзки сред заровените. От тези гробове археолозите разбрали много неща за културата на ескимосите. По-конкретно добре са се съхранили облеклата, направени от кожа на елени и други животни. Сега четири от откритите мумии могат да се видят в Националния музей на Гренландия.

Крещящата мумия

Тази невероятна находка е много остаряла – „ крещящата мумия4 е открита през 1886 от френския египтолог Гастон Масперо. Загадъчният „ Човек Е “ (именно такова означение получила находката) е бил заровен в Долината на фараоните, на към 500 км южно от Кайро. Наблизо се намирали особи от царски жанр, само че саркофагът с останките на „ Човека Е “ се отличавали от всички останали. Той бил елементарен и неукрасен.

 „ Крещящата “ мумия от Древен Египет. © Bigpicture

Осен това мумията била обгърната в овча кожа, а това животно в Древен Египет било считано за нечисто. Но най-вече откривателите били озадачени от външния тип на „ Човека Е “ – изглеждало сякаш мумията изпитва съвсем осезаема болежка.

Но кой е бил този човек? И за какво бил заровен до египетските владетели? Учените считат, че мумията може да принадлежи на огромния наследник на фараона Рамзес III (1184–1153 пр.н.е.). Срещу този държател били осъществени редица покушения, в която взели присъединяване неговият наследник и жена му. Смята се, че някои участници били пощадени, на други били отрязани носовете, а трети били екзекутирани.

Вероятно на сина на фараона са разрешили да поеме отрова – точно с това се изяснява мъчителното изражение на неговото лице. Но има още една, по-плашеща версия. Някои откриватели считат, че нещастникът е бил заровен жив, което изяснява външния му тип. Следователно, съгласно вярванията на античните египтяни, пътят към безсмъртието за този човек е бил „ отсечен “.

Да прибавим, че съществуват и други образци на „ крещящи “ мумии. Нещо сходно да вземем за пример може да се види и в музея на мексиканския град Гуанахуато.

Люляйлякската дева

Преди повече от 500 години три деца се качили на вулкана Люляйляко сред Аржентина и Чили и… не се върнали повече. Те били принесени в жертва. Добре съхранените им мумии са открити през 1999 година и от този момент учените се пробват да възстановят последните месеци от живота на тези деца.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Данни сочат, че и трите постоянно са приемали кока и алкохол, които евентуално са изиграли не просто церемониална роля.

Инките тъпчели жертвите си с опиати

Мумия на убито от инките дете споделя за незнайни индианци

Момченцето, момиченцето и „ Люляйлякската дева ”, както била наречено третото момиче (според новите данни тя е била на 13 години), са станали жертви на известния инкски ритуал капакоча, при който деца били убивани или оставяни да умрат на върховете на високи планини. Те са открити седнали в малко светилище, телата по натурален метод са се мумифицирали от студа и сухия климат на височина към 7000 метра над морското ниво.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР