Някои от кандидатите за президент са издигнати за да насочат

...
Някои от кандидатите за президент са издигнати за да насочат
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Панов и Герджиков засега са образи за сблъскване на имидж

Някои от претендентите за президент са издигнати с цел да насочат вниманието и подкрепят партията си в парламентарните избори (Волен Сидеров, Валери Симеонов). Други са облици за стълкновение на имидж (Лозан Панов и Анастас Герджиков) – те не приказват по публичните тематики, до този миг нямат история с отстояване на тези.

Това разяснява пред Радио София политологът Христо Панчугов .

По думите му още не знаем какво биха споделили Панов и Герджиков, да вземем за пример за Европейския съюз – на фона на решението на Конституционния съд в Полша, изхода от Covid пандемията, икономическата рецесия, за проекта за резистентност и развиване.

Много по-важно е мненията по тези тематики за станат персонификация на различен модел за правене на политика, в сравнение с просто да се сблъскат фигурите на Герджиков или Панов с тази на Румен Радев.

Според Панчугов от „ Демократична България “ като че не помниха за президентските избори тази година и по едно време влязоха в играта на Румен Радев за втори мандат.

„ Това е искрено детско политическо държание, което няма своето пояснение. “

На този декор Лозан Панов няма задоволително време, с цел да разшири поддръжката си. Затова той е по-малко евентуален участник на втори тур, счита политологът.

Сред огромните въпроси е дали част от гласоподавателите на „ Демократична България “ биха намерили мотивация в себе си да поддържат претендент на ГЕРБ .

Формации като „ ИТН “ и „ Продължаваме промяната “ поддържат Радев, само че те по този начин или другояче са заявили предпочитание за смяна, която сякаш актуалният президент се пробва да отстоява през последните месеци.

Такава поддръжка евентуално няма да даде нищо на Радев и няма да отнеме нищо на обединенията .

Според Панчугов идеологиите в България са повърхностни . Ориентацията ляво-дясно не се базира на полезности. Част от аргументите за несъставяне на ръководство в последните два Народното събрание са в това, че пространството се мери през гласове, а не с полезности и вярвания .

Наред с предстоящата по-висока интензивност на електората, изборите (2 в 1) на 14 ноември пораждат и различен въпрос – доколко президентските избори няма да станат пленник на разделянето сред политическите партии и на извънредно ожесточената акция, която евентуално ще се случи към тази парламентарните.
Чуйте диалога на Лъчезар Христов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР