Някои китайски държавни банки планират понижение на лихвите по вече

...
Някои китайски държавни банки планират понижение на лихвите по вече
Коментари Харесай

В опит да спасят пазара: Китайски банки свалят лихвите по ипотечните кредити

Някои китайски държавни банки възнамеряват намаляване на лихвите по към този момент съществуващи ипотечни заеми, оповестиха осведомени източници с въпроса, написа Reuters. Това се случва в миг, когато Пекин усилва напъните за възкръсване на затъналия в дългова рецесия заможен бранш и в поддръжка на буксуващата стопанска система,.

Намаляването на лихвите по съществуващите ипотечни заеми ще важи единствено за купувачи на първо жилище, прецизират източниците, поискали да останат анонимни, защото нямат позволение да приказват пред медии.

Според тях мащабът на понижението от държавните банки ще бъде друг за другите типове клиенти и в другите градове, като в някои случаи може да доближи 20 базисни пункта.

Намаляването на лихвите по съществуващите ипотечни заеми ще стане на фона на редица други ограничения за поддръжка на имотния бранш, стопанската система и пазара, които Пекин разгласи през последните седмици на фона на възходящите терзания за стабилността на втората по величина стопанска система в света.
Криза на жилищния пазар
Имотният бранш, който съставлява към една четвърт от стопанската система, се лута от една рецесия в последваща от 2021 година насам, а този месец опасенията от разгръщане на болестта се задълбочиха, откакто стана ясно, че водещата строителна компания Country Garden също изпитва ликвидни усложнения.

Имаше огромни упования, че китайските кредитори ще понижат лихвите по съществуващите жилищни заеми, откакто по-рано този месец Китайската национална банка заяви, че ще даде инструкции на комерсиалните банки да го създадат.

Предложението на централната банка за понижаване на лихвите, което беше направено след вълна от авансово погашение на ипотечен дълг, цели да понижи лихвените разноски на купувачите на жилища и да поддържа потреблението на фона на забавянето на стопанската система.

Понижаването на лихвите по ипотечните заеми евентуално ще натежи още върху чистия лихвен марж на банките, основен индикатор за доходност, който спадна до рекордно дъно в края на второто тримесечие, демонстрираха публични данни.
Лихви по депозитите
Ипотечните заеми в Китай са възлезли на общо 38.6 трлн. юана (5.29 трлн. долара) в края на юни, съставлявайки 17% от общите кредитни портфейли на банките.

Коригирането на лихвите по съществуващите ипотечни заеми може да понижи натиска върху банките от предварителното погашение на ипотеките, разяснява Лин Ли, вицепрезидент на Agricultural Bank of China, третата по величина банка в Китай от позиция на активи.

Банката ще очертае подробни правила за използване на пониженията на лихвите след изясняването на политиките, добави той. Кредиторът разгласи спад на чистия си лихвен марж до 1.66% в края на юни по отношение на 1.7% към края на март.

Нетният лихвен марж на китайските банки ще бъде заплашен от намаление през второто полугодие на тази година, счита Фу Уандзюн, президент на Agricultural Bank of China.

За да смекчат удара върху маржовете, огромните държавни банки ще намалят също лихвите по някои депозити с закрепен период, като общото понижение ще варира от 10 до 25 базисни пункта, оповестяват тримата източници.

Понижаването на лихвите по депозитите може да помогне на банките да задържат рационално равнище на чист лихвен марж, отбелязва един от източниците.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР